Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ιστορία της Σχολής Ευελπίδων

Ας μου επιτραπεί όλως καλοπροαίρετα να έχω κάποιες παρατηρήσεις στο τετρασέλιδο δημοσίευμα των «Χ.ν» της 28ης Μαΐου, που υπογράφεται από τον κ. Στυλιανό Πολίτη, ο οποίος δεν αναφέρει αν είναι εν ενεργεία ή απόστρατος και με ποια ιδιότητα δόκτορος. Φυσικά για όσα γράφει δεν έχει ιδία πείρα ή αντίληψη, αφού δεν ανήκει στον στρατό ξηράς, αλλά απ’ όπου τα πληροφορήθηκε δεν αναφέρει την πηγή, που έχει πολλά λάθη και ανακρίβειες.

Αναφέρομαι σε κάποια από αυτά. Αναφέρεται για τους 300 Ευέλπιδες, που είχαν μεν ηρωική δράση, αλλά σαν να επρόκειτο αυτοί να σώσουν την Κρήτη απέναντι σε 22.000 πάνοπλους επιτιθέμενους. Κανένα πλοιάριο από αυτά που μεταφέρθηκαν από Πελοπόννησο δεν βυθίστηκε ούτε υπήρξε τέτοια απώλεια.

Το μοναστήρι Πρέβελη, απ’ όπου διέφυγαν κατά την κατοχή πολλοί σύμμαχοι και Έλληνες από την ακτή, δεν καταστράφηκε ποτέ ούτε δολοφονήθηκαν μοναχοί. Είχαν φυλακιστεί κάποιοι, αλλά με ενέργειες του μακαριστού επισκόπου Αγαθάγγελου απελευθερώθηκαν.

Ως την 25η Αυγούστου 1941, μέσα δηλάδή σε δυόμιση μήνες, δεν ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν 5.000 φυγάδες στρατιωτικοί. Ο αξιωματικός που στάλθηκε στα Χανιά για συνεννοήσεις από Κολυμπάρι πώς κατάφερε να διανύσει μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων μέσα από κόλαση πυρός; Πώς παραδόθηκε ο οπλισμός τους και πού βρέθηκε αμέσως άλλος σε αντικατάσταση; Θαυμαστές οι διάφορες προσφωνήσεις αλλά πώς διεσώθησαν; Είχαν απομαγνητοφωνηθεί; Όπως θαυμαστή και η διαρκής συγκινησιακή ατμόσφαιρα όλων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες