Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (μέρος 336o)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Ξυλογραφία με ανατομικά στοιχεία, από το βιβλίο “Musculorum humani corpori spicturata dissectio” των Giovanni Canano και Girolamoda Carpi (1541).

 

Η συλλογή χειρουργικών μαχαιριών-νυστεριών για διενέργεια ακρωτηριασμών, του διάσημου Άγγλου χειρουργού Robert Liston (Οίκος John Weiss & Son, Λονδίνο 1838).
Συλλογή χειρουργικών εργαλείων επειγόντων επεμβάσεων από ατσάλι, ασήμι και γυαλί, σε ειδική δερμάτινη θήκη (Οίκος Gasselin, Παρίσι 1890).
Πλήρες φορητό σύστημα αναισθησίας με χορήγηση αιθέρα
ή χλωροφορμίου, για επεμβάσεις εκτός χειρουργείων, στην Αγγλία του τέλους του 19ου αιώνα.
Λεπτομερειακό εκπαιδευτικό ανατομικό μοντέλο ματιού,του γιατρού και κατασκευαστή ιατρικών προπλασμάτων Dr LouisTheroux (Παρίσι, 1880).
Διαφήμιση για “Τα χάπια από αίμα βοδιού για αδύνατους ανθρώπους”, ένα σκεύασμα που πωλούνταν για ρευματισμούς, νευρολογικά προβλήματα και δυσπεψία (Αϊόβα ΗΠΑ, 1907).
Η αναπηρική καρέκλα Kamen Stair-Climbing Wheelchair, γνωστή και ως “iBOT wheelchair” κατασκευάστηκε από την εταιρεία Toyota το 2001, με δυνατότητα να κινείται ακόμη και σε σκάλες ή ράμπες, με πλήθος αυτοματισμών και ρομποτικών λειτουργιών.
Σχηματική απεικόνιση κατάγματος κάτω άκρου, σε ιατρικό άτλαντα της εποχής (Λονδίνο, 1899).
Οδοντιατρική σύριγγα χορήγησης αναισθησίας, στη Νέα Υόρκη του 1900.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα