Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (µέρος 385o)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα τουβήµατα στη γη. Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Ο Αυστριακός παιδίατρος Clemens von Pirquet πρότεινε τη χρήση του φρέσκου αέρα για τη θεραπεία της φυµατίωσης στην Παιδιατρική Κλινική της Βιέννης, το 1912. Ο Pirquet ήταν πρωτοπόρος στις διαγνωστικές εξετάσεις για τη φυµατίωση και στη δερµατική εξέταση φυµατίνης, που φέρει το όνοµά του.


Στρατιώτες του 1ου Παγκοσµίου Πολέµου µε σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο, περιµένουν υποµονετικά να εξεταστούν από τον πρωτοπόρο γιατρό Harold Gillies. Ο Gillies ήταν Νεοζηλανδός ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος ήταν ειδικός στην αποκατάσταση προσώπων, ενώ χαρακτηρίζεται και πατέρας της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής.


Ο Σκωτσέζος χειρουργός James Syme το 1828 αφαίρεσε όγκο κάτω γνάθου βάρους 2 κιλών από τον ασθενή Robert Penman, χωρίς αναισθησία, σε 24 λεπτά. Η επέµβαση έγινε σε µια απλή οικιακή καρέκλα στο σπίτι του ασθενούς, ενώ κανείς άλλος χειρουργός της εποχής δεν αναλάµβανε να τον χειρουργήσει.


Αναπηρική καρέκλα, στην Αγγλία των µέσων του 19ου αιώνα.


∆ιαφήµιση οδοντιατρείου στο Κάνσας των ΗΠΑ το 1885: «Το τµήµα εξαγωγών οδόντων είναι το µεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισµένο των Ηνωµένων Πολιτειών».


Ηρωική απόδοση του ‘‘Ανθρώπου της πρόληψης της χολέρας’’ στην Αγγλία του 1830. Απεικονίζει άτοµο καλυµµένο από την κορυφή ως τα νύχια µε προστατευτικά ενδύµατα, σε µια προσπάθεια να προφυλαχθεί από την επερχόµενη επιδηµία χολέρας, καθώς και πιθανά φάρµακα και όργανα για την αντιµετώπισή της.


Σατιρική απεικόνιση του προβλήµατος µε τους αδέσποτους σκύλους µε λύσσα, στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Έντροµοι πολίτες προσπαθούν να απωθήσουν ‘‘τρελό’’ σκύλο που επιτίθεται σε πεσµένη γυναίκα (έγχρωµη χαλκογραφία του 1826).


Φύλλα ζελατίνης, τα οποία περιείχαν προσροφηµένα φάρµακα, όπως µορφίνη, ασπιρίνη και κινίνη. ∆ίνοντας στους στρατιώτες στο µέτωπο της µάχης, όπου η ιατρική φροντίδα ήταν ιδιαίτερα δυσχερής.


Η προσωπογραφία και η επιστηµονική εργασία του Άγγλου γιατρού Edward Jenner, που έκανε τον πρώτο εµβολιασµό στον κόσµο για την ευλογιά, στον Τζέιµς Φιπς, τον 8χρονο γιο του κηπουρού του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα