Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

1Τρισδιάσταση ψηφιακή ανασύσταση του “Ανθρώπου του Σανγκίρ”, από υπολείμματα σκελετού που βρέθηκαν σε περιοχή της κεντρικής Ρωσίας. Ανήκε στο είδος Homo sapiens και έζησε πριν από 30.000 χρόνια.

 

3Πρωτόγονη συσκευή του 1913 για τη χορήγηση αναισθητικού στα χειρουργεία της εποχής.
6Πρωτότυπη αναπηρική καρέκλα του 1780, επί βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, η οποία διέθετε πολλούς έξυπνους αυτοματισμούς και ευκολίες.
2Θήκη που περιείχε όλα τα νόμιμα (εκείνη την εποχή) “σύνεργα” για τη χορήγηση κοκαΐνης για θεραπευτικούς λόγους, στα μέσα του 19ου αιώνα, πριν γίνουν γνωστές οι παρενέργειές της και η πρόκληση εθισμού.
8Παιδί με λεύκη, σε πίνακα του 1786. Η λεύκη είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα, που εκδηλώνεται με αποχρωματισμένες κηλίδες και περιοχές οι οποίες στερούνται μελανίνης, της ουσίας που προστατεύει το δέρμα από τις ηλιακές ακτίνες.
4Συσκευή που χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς του τέλους του 19ου αιώνα στην Αγγλία, για τη μέτρηση της οξύτητας των ματιών.
9Διενέργεια ακτινογραφίας το 1914 από τον Dr Maxime Menard σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ο γιατρός αργότερα έχασε ένα δάκτυλο του χεριού του από την ισχυρή ακτινοβολία των μηχανημάτων και τα ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

7Ειδικά διασκευασμένο τρένο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, για τη επιστροφή στην πατρίδα των τραυματιών πολέμου.

5Οι μάσκες χορήγησης οξυγόνου τη δεκαετία του 1930 είχαν ένα μικρό πρόβλημα (που ξεπεράστηκε τα επόμενα χρόνια): κατασκευάζονταν μόνο σε μέγεθος ενηλίκων και έτσι ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν σε μωρά και μικρά παιδιά…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα