Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Ενα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

 

 

Η δομή του κυττάρου και τα οργανίδιά του από την έκδοση του 1918 του εμβληματικού βιβλίου ‘’Grey’s Anatomy’’ του Henry Vandyke Carter.

Ασθενής με φυματίωση των οστών (νόσο Pott), στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ το 1935. 

 

“Η χορευτική πανούκλα”: Το 1518 στο Στρασβούργο μια γυναίκα με το όνομα Frau Troffea βγήκε στους δρόμους και άρχισε να χορεύει συνεχώς, μέρα και νύχτα, ώσπου πέθανε από εξάντληση.
Στη συνέχεια την ακολούθησαν και άλλοι, οι οποίοι πέθαναν, επίσης, από αφυδάτωση, εξάντληση ή καρδιακή προσβολή. Η αιτία του χορού αυτού δε βρέθηκε ποτέ, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Μεσαίωνα.

Τραυματισμένος Aμερικανός στρατιώτης μεταφέρεται σε στρατιωτικό ασθενοφόρο, στην περιοχή Echtz της Γερμανίας, το 1944.

 

Μία από τις πρώτες ακτινογραφίες του 1896, που απεικονίζει παραμόρφωση της άκρας χειρός.)
Ο “σιδερένιος πνεύμονας” είναι μια συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τα άτομα με πολιομυελίτιδα να αναπνέουν, λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών από τη νόσο. Η συσκευή εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1920 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των επιδημιών πολιομυελίτιδας των δεκαετιών 1940 και 1950.
Τα οστά της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των σιαγόνων, από το βιβλίο “Ontleding des Menschelyken Lichaams” του Ολλανδού γιατρού και ανατόμου Govard Bidloo (1690).
Οσφυονωτιαία παρακέντηση για τη συλλογή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) για διαγνωστικό έλεγχο, στην Αγγλία του 1913.

 

Ο πατέρας της επιστήμης της Μικροβιολογίας Louis Pasteur, ενώ πειραματίζεται με βακτήρια στο εργαστήριό του στο Παρίσι το 1870.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα