Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο 337o

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

Μάγος – θεραπευτής προσπαθεί με εμπειρικές πρακτικές να θεραπεύσει ένα παιδί, παρουσία της οικογένειάς του (Κονγκό, 1935).

 

Απεικόνιση οργάνων οφθαλμιατρικής χρήσης, στο Παρίσι του 1763.
To κουτί πρώτων βοηθειών που χρησιμοποίησε ο διάσημος εξερευνητής Robert Peary στην πρώτη κατάκτηση του Βόρειου Πόλου το 1909.
Ειδικό μονωμένο κιβώτιο φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκε σε ορειβατική αποστολή στο Everest το 1933.

 

 

‘’Πώς να πεθάνετε πριν την ώρα σας ή Αυτός είναι ο τρόπος να κολλήσετε γρίπη’’. Ευφυής αφίσα εγρήγορσης για τη μετάδοση της γρίπης (Κλίβελαντ ΗΠΑ, 1940).

 

Σύστημα για αποκατάσταση βλάβης Αχίλλειου τένοντα (Παρίσι, 1763)
Κιβώτιο φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, για ‘’ταξιδιώτες, αθλητές, στρατιώτες και κατοίκους περιοχών με κρούσματα’’ (Οίκος Oppenheimer, Λονδίνο 1902).
Ένας ηλικιωμένος άρρωστος, περιτριγυρισμένος από μπουκάλια και θήκες φαρμάκων, γκρινιάζει ότι ο γιατρός του δεν του έχει δώσει αρκετά φάρμακα. Σατιρικό σχέδιο για την πολυφαρμακία, στο Παρίσι του 1902.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα