Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο 331o

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

To έμβρυο και ο πλακούντας του από το το βιβλίο ”De formato foetus liber singularis’’ του Βέλγου ανατόμου Adriaan van de Spiegel (1626).

Μάθημα ανατομίας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Bellevue, στη Νέα Υόρκη του 1890.

Υδροκεφαλία σε ενήλικο άτομο, από το βιβλίο ‘’Αnomalies and curiosities of medicine’’ των G. Gould και W. Pyle (1900).

O σφυγμογράφος (μετρητής καρδιακών παλμών) που σχεδιάστηκε από το Γάλλο γιατρό Etienne Jules Marey και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1860.

Παιδί με αλλοιώσεις στα πόδια λόγω φυματίωσης, από το βιβλίου του J. Nutt ‘’Diseases and deformities of the foot’’ (1913).

Αναπηρική καρέκλα για 2 άτομα, στην Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα.

Διαφήμιση εταιρείας που κατασκευάζει αναπηρικές καρέκλες στο Οχάιο των ΗΠΑ: «Διαθέτουμε 75 διαφορετικούς τύπους, δοκιμή 30 ημερών, δωρεάν κατάλογος» (1905).

Σύστημα αντιμετώπισης ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης, από το βιβλίο του L. Sayre ‘’Spinal disease and spinal curvature’’ (1877).

Σπάνια περίπτωση συνδρόμου Scheuthauer-Marie-Sainton, κατά το οποίο απουσιάζει πλήρως το οστό κλείδα από το στήθος, από το βιβλίο του G. Carpenter ‘’Deformities, including diseases of the bones and joints (1912).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα