Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές από μαθητές στα Χανιά

Χαμόγελα ικανοποίησης για δεκάδες Χανιωτάκια που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Τα “Χ.Ν.” μίλησαν ενδεικτικά με κάποιους από τους επιτυχόντες για την προσπάθειά τους, τα σχέδιά τους και τους κόπους που δεν πήγαν χαμένοι.

 

 

«Συνέπεια και στόχος»
ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ_ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (1)Με 19,9 στα Μαθηματικά, 19,9 στην Φυσική, 18,9 στη Χημεία και 17,1 Έκθεση, ο Μανόλης Αρχοντάκης από το 2ο ΓΕΛ Χανίων συγκέντρωσε 19.140 μόρια και είναι βέβαιο πως ένα παιδικό όνειρο, η Σχολή Ικάρων Ιπτάμενων στην Αθήνα, γίνεται πραγματικότητα.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο Μανόλης τόνισε ότι χρειάστηκε « προσπάθεια σε κάθε σχολική χρονιά. Χρειάστηκε διάβασμα θεωρίας και επίλυση ασκήσεων. Θέλει συνέπεια, επιμονή, υπομονή και στόχος! Ήθελα Ικάρων από μικρό παιδί. Και ο στόχος σε παρακινεί να πετύχεις. Ακόμη και όταν ένοιωθα ότι βαριόμουν ή είχα άλλα στο κεφάλι, μου σκεφτόμουν ότι πρέπει να κάτσω να διαβάσω για να πετύχω τον στόχο μου. Φυσικά είχα στήριξη από φίλους και οικογένεια. Αυτό που στερήθηκα λίγο ήταν ο ελεύθερος χρόνος όμως άξιζε ο κόπος».
«Τίποτα δεν τελειώνει με μια εξέταση. Η προσπάθεια συνεχίζεται…» είναι το μήνυμά του για όσους δεν τα κατάφεραν.
«Μάθημα πειθαρχίας οι πανελλαδικές»
KOYTSOGIANNAKHS STEFANOSΜια θέση στο Χημικό ή τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου ονειρεύεται ο απόφοιτος του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων Στέφανος Κουτσογιαννάκης που συγκέντρωσε 18.715 μόρια. «Από τη χρονιά που πέρασε θα κρατήσω την πειθαρχία που χρειάζονταν, όπως και κάποια μαθήματα ζωής από τους καθηγητές μας προκειμένου να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας», τονίζει, ενώ στην ερώτησή μας για το κλειδί της επιτυχίας σχολιάζει: «Πιστεύω ότι δεν είναι το υπερβολικό διάβασμα. Είναι να προσέχεις στις παραδόσεις, να μην αφήνεις κενά και να μην στερείσαι πράγματα από τη ζωή σου». Σημαντικά πρόσωπα που βοήθησαν σε αυτή την πορεία οι καθηγητές, οι γονείς και οι φίλοι του, όπως εξομολογείται. Πώς όμως φαντάζεται τη νέα φάση στη ζωή του; «Πιστεύω ότι αλλάζουν πολλά. Διαφορετικά μαθήματα και καινούρια πρόσωπα», απαντά και προσθέτει πως ξεχωριστό στοιχείο είναι ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας που συνοδεύει τη φοιτητική ζωή.

 
«Πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα»
KODAK Digital Still Camera«Πιστεύω ότι θα περάσω στην επιλογή της επιλογής μου, αν και δεν έχουν βγει ακόμα οι βάσεις, δεδομένου ότι έβγαλα αρκετά υψηλό βαθμό πιστεύω ότι θα περάσω στην πρώτη μου επιλογή που είναι η Αγγλική φιλολογία» λέει η Ευαγγελία Κακούρη από το 2ο ΓΕΛ Χανίων που συγκέντρωσε 18.709 μόρια. Όσον αφορά για το αν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα η Ευαγγελία ανέφερε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Δεν το περίμενα γιατί άκουγα διάφορες απόψεις από τους συμμαθητές μου και δεν ήμουν σίγουρη» ενώ ευχαρίστησε τους καθηγητές της στο σχολείο και στο φροντιστήριο καθώς και την οικογένειά της για την στήριξη που της παρείχαν.

 
«Σημασία έχει το ποιοτικό διάβασμα»
KODAK Digital Still Camera«Είμαι ευχαριστημένος σίγουρα από το αποτέλεσμα των πανελλαδικών καθώς περνάω στη Σχολή που θέλω, που είναι η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα ήρθε με αρκετή προσπάθεια και μεθοδικότητα. Σημασία έχει η ποιότητα του διαβάσματος και όχι η ποσότητα» ανέφερε ο Μάρκος Καλογεράκης από το 2ο ΓΕΛ Χανίων ο οποίος έβγαλε 18.695 μόρια.

 

 

“Κλειδί” η ψυχραιμία
KOYNTOYRAKHS EPIMENIDHS«Από τη χρονιά που πέρασε θα θυμάμαι την προσπάθεια που απαιτήθηκε προκειμένου να πετύχω τον στόχο μου», λέει ο απόφοιτος του Λυκείου Σούδας Επιμενίδης Κουντουράκης ο οποίος συγκέντρωσε 18.693 μόρια. Ένας μαθητής που υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα και πέτυχε υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές: «Διάβαζα συστηματικά, χωρίς να ξενυχτάω», σημειώνει. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι ώρες μελέτης ήταν πολλές. «“Κλειδιά” της επιτυχίας θα έλεγα ότι ήταν η ικανότητά μου να μην αγχώνομαι, το ό,τι κράτησα καλή επαφή με την ύλη κι ότι επέτρεπα στον εαυτό μου να ξεκουράζεται. Επίσης, οι καθηγητές μου στο σχολείο και το φροντιστήριο με βοήθησαν πολύ», σχολιάζει. Πλέον τα όνειρά του τον οδηγούν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών όπου προσδοκά να «ανοίξει» νέες πόρτες για το μέλλον του.

 

 

«Σημαντική η στήριξη της οικογένειας»
XIWTAKH_PANAGIWTAΗ Παναγιώτα Χιωτάκη από το ΓΕΛ Ν. Κυδωνίας, με 18.527 μόρια που συγκέντρωσε πιθανόν εισάγεται στην στην σχολή πρώτης προτίμησής της, στη σχολή Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο. «Υπήρξαν πολλές φορές που σκέφτηκα “έχω κουραστεί”, θα τα “παρατήσω”, “δεν αντέχω” άλλο, όμως είχα την στήριξη της οικογένειας μου, των γονιών μου, των εκπαιδευτικών και των φίλων μου. Ακόμα και με μια βόλτα, ανατροφοδοτούνταν οι προσπάθειες μου και μπορούσα να συνεχίσω. Δεν μπορώ να πω ό,τι στερήθηκα κάτι… Μου έκανε καλό που έβγαινε μια βόλτα» αναφέρει η Παναγιώτα που συμβουλεύει όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν «να μην τα παρατήσουν, να ξανα προσπαθήσουν. Ένας χρόνος αναμονής για να ξανά δώσουν δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, όσο εάν περάσουν μια ζωή κάνοντας δουλειές που δεν τους αρέσουν».
«Επιμονή και υπομονή»
MILONAKIS_THODORISΟ Θοδωρής Μυλωνάκης από το 2ο ΓΕΛ Χανίων, φέτος έδωσε και για δεύτερη χρονιά και αυτή τη φορά ήρθε πιο κοντά στον στόχο του αφού με 17.695 μόρια έχει προσδοκίες για την Σχολή Ικάρων Ιπταμένων. «Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και διάβασμα κατά την διάρκεια όλων των σχολικών ετών. Το να δίνεις για δεύτερη χρονιά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία όμως αν πραγματικά θέλεις κάτι, πετυχαίνεις το στόχο σου» μας είπε. Γι΄’ αυτό και το μήνυμα που στέλνει στους μαθητές που δεν τα κατάφεραν είναι ότι εάν πραγματικά θέλουν κάτι πολύ να ξανα προσπαθήσουν. « Μια ήττα δεν σημαίνει ότι χάθηκε η μάχη…» σημειώνει.
«Συστηματικό διάβασμα»
tzatzimakis1Ο Διομήδης Τζατζιμάκης, μαθητής του ΓΕΛ Σούδας που συγκέντρωσε 18.562 μόρια και εισάγεται στην σχολή πρώτης επιλογής του, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ανέφερε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι « το διάβασμα και να ακολουθείς πιστά όσα σου μαθαίνουν οι καθηγητές σου». «Προσωπικά δεν στερήθηκα κάτι, είχα τις εξόδους μου, τα πάντα» σημείωσε, ενώ για όσους δεν τα κατάφεραν επεσήμανε ότι «σίγουρα κερδίσανε αυτή τη χρονιά από εμπειρίες και γνώσεις που δεν πήγαν χαμένες».
«Το σημαντικότερο είναι η προσπάθεια»
konstantarakisΟ Αντώνης Κωνστανταράκης από το 4ο ΓΕΛ Χανίων με 18.180 μόρια έρχεται πιο κοντά στην σχολή προτίμησή τους, την Σχολή Χημικών Μηχανικών. Για να φτάσεις κανείς τον στόχο του, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται, «συστηματικό διάβασμα, να μην αφήνει κενά κατά την διάρκεια της χρονιάς νομίζοντας ότι θα τα αναπληρώσει αργότερα. Το σημαντικότερο είναι η προσπάθεια. Και επιπλέον να μην αγχώνεται, η καλή διαχείριση του άγχους την ώρα της εξέτασης. Πρέπει να είσαι ψύχραιμος». Για όσους δεν τα κατάφεραν αυτή την φορά, θεωρεί ότι «αξίζει να ξανα κάνουν προσπάθεια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Με την προσπάθεια όλα είναι εφικτά

 

 

«Χρειάζεται προσήλωση και υπομονή»
ATHITAKH XRYSOYLA«Η χρονιά που πέρασε ήταν σίγουρα πιεστική και χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και υπομονή», σημειώνει η απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Νέας Κυδωνίας Χρυσούλα Αθητάκη η οποία συγκέντρωσε 18.128 μόρια. Για να ισορροπήσει την πίεση των πανελληνίων η Χρυσούλα φρόντιζε όλη τη χρονιά να κάνει κάποια κάποια πράγματα για τον εαυτό της, ενώ αν μπορούσε να μιλήσει για «μυστικά» της επιτυχίας η ίδια θα έβαζε ψηλά στη λίστα την προσήλωση στον στόχο και την επιμονή. «Προσπαθούσα να κρατάω ένα μέτρο και δεν ήθελα να παραμελήσω βασικά πράγματα όπως να βλέπω κάποιους φίλους που βοηθάει στο να έχεις καλή ψυχολογία». Πλέον το όνειρό της να σπουδάσει στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου είναι πολύ κοντά. «Ανυπομονώ να πάω στην Αθήνα και να δω πως είναι να είσαι ανεξάρτητος», λέει κλείνοντας την κουβέντα μας.
«Αγάπη για τη γνώση»
SIAPIS_NIKOSΟ Νίκος Σιάπης από το 3ο ΓΕΛ συγκέντρωσε 18.074 μόρια που πιθανόν τον φέρνουν πιο κοντά στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” δήλωσε ικανοποιημένος με την βαθμολογία του, αναφέροντας πως τα κατάφερε με καλό προγραμματισμό. « Έβαλα τα δυνατά μου. Χρειάζεται να αγαπάς την γνώση και το διάβασμα για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Να θέλεις να μάθεις πράγματα… Προσωπικά είχαν στήριξη από την οικογένεια μου, τους φίλους και δεν στερήθηκα κάτι. Χρόνος υπήρχε εάν ακολουθούσες ένα καλό πρόγραμμα» σημείωσε.
«Διάβασμα και κριτική σκέψη»
vasiliis xerogiannakisΟ Βασίλης Ξερογιαννάκης από το ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου συγκέντρωσε 18. 157 μόρια και προσανατολίζεται προς τη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης. Αν και δεν έχει ακόμη αποφασίσει με σιγουριά τη σχολή, τα μόρια που συγκέντρωσε του δίνουν τη δυνατότητα και για άλλες επιλογές. Για να φτάσει μέχρι εκεί, όπως είπε, « διάβαζα εντατικά, κάθε μέρα, με πρόγραμμα, έλυνα τις απορίες που είχα για να μην αφήνω κενά. Πρέπει όταν διαβάζεις να καταλαβαίνεις και όχι απλά να αποστηθίζεις. Χρειάζεται κρίση και αρκετό διάβασμα. Υπήρξαν στιγμές που από-διοργανωνόμουν αλλά… το πάλευα. Είχα στήριξη από οικογένεια, φίλους, από όλους». Για όσους δεν τα κατάφεραν, πιστεύει ότι «δεν κρίνεται η ζωή από ένα πτυχίο στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίας για να προχωρήσουν. Δεν θα κριθεί η ζωή από τέσσερα γραπτά στις Πανελλαδικές».
«Καθοριστική η συμπαράσταση των δικών μου»

ΒΕΝΑΚΗΣΟ Αντώνης Βενάκης από 4ο ΓΕΛ με 18.111 έρχεται πιο κοντά στην σχολή πρώτης προτεραιότητας του, την Πυροσβεστική Ακαδημία Αθηνών, Σχολή Ανθυποπυραγών. «Πάντα μου άρεσαν επαγγέλματα που είχαν να κάνουν με κοινωνικό έργο και προσφορά. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Θυμάμαι τον εαυτό μου χαρακτηριστικά πολλές φορές να μένω ξύπνιος τα ξημερώματα, διαβάζοντας μέχρι τις 5-6 το πρωί. Όμως η συμπαράσταση των δικών μου προσώπων και των καθηγητών του ήταν καθοριστικά» μας λέει. Για τους μαθητές που δεν τα κατάφεραν, επισημαίνει «πως οι πανελλαδικές και οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης δεν μπορούν να καθορίζουν τον άνθρωπο και τις επιλογές του. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει και ο καθένας να προσπαθεί με τον δικό του τρόπο».
«Τα θέματα φέτος ήταν… περίεργα»
KODAK Digital Still Camera«Είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα καθώς περνάω στην πρώτη μου επιλογή που είναι η Ιατρική» λέει ο Δημήτρης Καρτσωνάκης από το 2ο ΓΕΛ Χανίων (18.607 μόρια) ενώ ανέφερε πως «ήξερα ότι για να λειτουργήσω καλύτερα έπρεπε μία φορά την βδομάδα να κλείσω τα βιβλία και να ξεκουραστώ ή να πάω μία βόλτα να ηρεμήσω. Προτιμούσα να λύσω λιγότερες ασκήσεις και να ξεκουραστώ ώστε να κάνω πιο ποιοτικό διάβασμα μετά»

 

 

Επιτυχούσα κατ’ επιλογή!

Η Ζωή Τζιλιβάκη είναι μια ξεχωριστή υποψήφια που είδε τα όνειρά της να γίνονται πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί ενώ θα μπορούσε λόγω αναπηρίας να περάσει στο πανεπιστήμιο μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου της, εκείνη επέλεξε να δοκιμαστεί στις πανελλαδικές. Με τη Ζωή ήταν η δεύτερη φορά που μιλήσαμε έπειτα από το 2018 όταν είχε διακριθεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Euroscola» και εκπροσώπησε την Ελλάδα μαζί με άλλα παιδιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων συγκέντρωσε 17.250 μόρια. «Από την αρχή του Λυκείου είχα αποφασίσει ότι θα δώσω πανελλαδικές και δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο. Είχα και το παράδειγμα της αδερφής μου που είχε κάνει το ίδιο», σημειώνει, ενώ στην ερώτησή μας για το τι θα κρατήσει από αυτή τη χρονιά υπογραμμίζει: «Ό,τι αν προσπαθήσεις θα πετύχεις τις περισσότερες φορές». Οι δύσκολες στιγμές δεν έλειψαν, όμως, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά κατάφερε να πετύχει. Καθοριστική ήταν η βοήθεια των καθηγητών, της οικογένειας και των φίλων της, όπως λέει. «Δεν πίστευα ότι θα βγάλω πάνω από 15.000 μόρια και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία!», εξομολογείται. Το όνειρό της είναι πλέον είναι να σπουδάσει οικονομικά και μάρκετινγκ και να ζήσει τις νέες, όμορφες προκλήσεις που συνοδεύουν τη φοιτητική ζωή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα