Καλοκαίρι και οι θερµοκρασίες είναι στο κόκκινο. ∆ιψάµε διαρκώς και ασταµάτητα. Ταυτόχρονα, τόσο στο εµπόριο, όσο και στα µαγαζιά, η φαντασία στα ροφήµατα οργιάζει. Νέες γεύσεις, νέες υφές, νέα προϊόντα. Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε το ότι έχουµε την τάση να δοκιµάζουµε ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί και βλέπουµε εντείνουν την πρωτοτυπία. Και η επιθυµία αυτή γίνεται ακόµα πιο… ζωηρή όταν ταξιδεύουµε. Ιδιαίτερα ποτά, «ψαγµένες» µπίρες και αλκοόλ, ακριβοί καφέδες… Βεβαίως, καλό είναι να τσεκάρουµε πρώτα τι περιέχει το ποτήρι µας προτού πιούµε την πρώτη γουλιά. ∆ιότι σήµερα, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» ψάχνουν και σας παρουσιάζουν ορισµένα ροφήµατα που κυκλοφορούν στον πλανήτη και αν ξέρατε από τι φτιάχτηκαν πιθανότατα να µη θέλατε να τα βάλετε ποτέ στο στόµα σας.
Μπίρα εµπλουτισµένη µε τα… ιδιαίτερα φάλαινας
Η Ισλανδία είναι η χώρα των ηφαιστείων, των παγετώνων και µιας διάσηµης µπίρας που εµπλουτίζει τη γεύση της µε καπνιστούς όρχεις φάλαινας. Η µπίρα αυτή ονοµάζεται Hvalur 2, και παρασκευάζεται από τη µικροζυθοποιία Steðji. Οι όρχεις φάλαινας (σ.σ: πρόκειται για απειλούµενη πτεροφάλαινα, και η όλη διαδικασία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαµάχες) καπνίζονται µε κοπριά προβάτου (σ.σ: ναι, γίνεται ακόµα καλύτερο! Όσο και να σας φαίνεται παράξενο πρόκειται για παραδοσιακή ισλανδική µέθοδο) και στη συνέχεια ρίχνονται στη δεξαµενή µε την µπίρα. Ορισµένοι ορκίζονται πως αυτή η «ανδρική» µπίρα έχει µοναδικά γήινη γεύση, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απλά την προσπερνούν και επιλέγουν κάτι πιο απλό. Η Hvalur 2 είχε για ένα διάστηµα απαγορευτεί από τις αρχές δηµόσιας υγείας, ωστόσο τελικά επέστρεψε, συνεχίζοντας να προκαλεί όχι µόνο τους καταναλωτές, αλλά και ηθικές συζητήσεις. Περί ορέξεως…
∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.theguardian.com/environment/2015/jan/12/iceland-whale-testicle-beer
Βατραχάκι σε smoothie
Οι Γάλλοι λατρεύουν τα ποδαράκια βατράχου. Τα θεωρούν εκπληκτική νοστιµιά. Και στη χώρα µας όµως, αποτελούν τοπικό must και ιδιαίτερα δηµοφιλές πιάτο -αν επισκεφθείτε τα Γιάννενα και τη λίµνη Παµβώτιδα. Όσοι έχουν δοκιµάσει, λένε πως η γεύση τους δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του κοτόπουλου. Ε, στο Περού, και συγκεκριµένα στην περιοχή των Άνδεων, έχουν κάνει ένα βήµα παρακάτω. Το Extracto de la Rana (σ.σ: σε ελεύθερη µετάφραση «χυµός βατράχου») είναι ένα εκπληκτικά κοινό και παραδοσιακό φάρµακο που πιστεύεται ότι καταπολεµά ευρύ φάσµα παθήσεων. Για να το φτιάξουν, βάζουν στο µπλέντερ ολόκληρα γδαρµένα βατραχάκια – συνήθως Telmatobius – και ένα µείγµα συστατικών: µέλι, αλόη και ρίζα µάκα. Μάλιστα, εκεί όπου παρασκευάζεται ο υγιεινός «χυµός» υπάρχει ενυδρείο µε ζωντανούς βατράχους – τους οποίους χρησιµοποιούν παρουσία του πελάτη! Έτσι, όταν κάποιος παραγγείλει τον «χυµό», ένα άτυχο αµφίβιο βγαίνει από τη δεξαµενή, προετοιµάζεται και µπλεντάρεται επί τόπου για µέγιστη φρεσκάδα. Το ποτό εκτός από φαρµακευτικές έχει και αφροδισιακές ιδιότητες. Βεβαίως η διαδικασία προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις, στους κύκλους των επιστηµόνων και των ακτιβιστών. Εννοείται πως πολλοί είναι οι ντόπιοι που ορκίζονται στις δυνάµεις του χυµού, παρότι οι ξένοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Λογικό το βρίσκω!
∆ιαβάστε επίσης: https://globalist.yale.edu/onlinecontent/reporting-trips/peru-2016/jugo-de-la-rana
Και δείτε:
Smoothie µε αλεύρι από τριζόνια

Αν ο βάτραχος σας πέφτει βαρύς, αυτή η εκδοχή ίσως σας ταιριάζει περισσότερο. Η τάση στην υγιεινή διατροφή είναι τα σµούθι µε αλεύρι από τριζόνια, που θεωρείται υπερτροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες. Προτού ξεσηκωθείτε, να σας ενηµερώσω πως η πρωτεΐνη των εντόµων γίνεται όλο και πιο δηµοφιλής χάρη στις χαµηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υψηλή θρεπτική αξία της. Το αλεύρι από τριζόνια λοιπόν παρασκευάζεται ψήνοντας και κονιορτοποιώντας σε λεπτή σκόνη ολόκληρα τριζόνια. Ναι, ναι, ναι. Αλεσµένα έντοµα. Μια µεγάλη κουταλιά από αυτό το αλεύρι στο µπλέντερ µαζί µε φρούτα και γάλα ξηρών καρπών και έχετε ένα smoothie µε… όχι και τόσο άσχηµη γεύση, όπως ορκίζονται όσοι το έχουν δοκιµάσει και το προτιµούν. Ελαφρώς γήινη, µε νότες ξηρών καρπών που δεν θυµίζει σε τίποτα έντοµο. Έτσι λένε. Εγώ πάλι θα επιµείνω στη σπιτική λεµονάδα, άντε µε λίγο τζίντζερ…
∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Cricket_flour
Και µια… συνταγή εδώ: https://schubugs.com.au/recipes/f/cricket-flour-smoothies
Καφές µε περιττώµατα µοσχογαλής
Είναι πανάκριβος και θεωρείται υψηλής ποιότητας. Με την πρώτη µατιά, ο Kopi Luwak µοιάζει µε οποιονδήποτε καφέ. Όµως το πολυτελέστατο ινδονησιακό ρόφηµα έχει µια πολύ περίεργη ιδιοµορφία: Φτιάχνεται από κόκκους καφέ που έχουν χωνευτεί και αποβληθεί από την ασιατική µοσχογαλή, ένα ζώο που µοιάζει µε γάτα. Η µοσχογαλή τρώει τον καρπό του καφέ, αλλά χωνεύει µόνο τον πολτό. Οι κόκκοι ζυµώνονται στο έντερο του ζώου, αποβάλλονται ολόκληροι, συλλέγονται (ναι, από τα κακά), πλένονται (ελπίζω καλά) και στη συνέχεια ψήνονται. Οι λάτρεις του Kopi Luwak ισχυρίζονται ότι η συγκεκριµένη… διαδικασία ζύµωσης δίνει στον καφέ πιο εκλεπτυσµένη γεύση. Και αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζει το συγκεκριµένο είδος καφέ, να σας ενηµερώσω πως κάθε κούπα κυµαίνεται από 20-100 δολάρια. ∆εν το λες και λίγο σωστά; Πάντως, για να έχουµε όλα τα δεδοµένα στο τραπέζι οι ειδικοί διίστανται ως προς το αν έχει πραγµατικά καλύτερη γεύση ο συγκεκριµένος καφές. Επιπλέον, πολλές µοσχογαλές που χρησιµοποιούνται στη βιοµηχανία του καφέ σήµερα, έχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκειµένου να καλύψουν τη ζήτηση. Προσωπικά προτιµώ ένα fair trade καφεδάκι, τι λέτε και εσείς;
∆ιαβάστε επίσης: www.purekopiluwak.com/kopi-luwak-price
Και: www.britannica.com/topic/Kopi-Luwak