Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Υποβολή στοιχείων αλιευτικών δραστηριοτήτων

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Υπενθυμίζουμε στους επαγγελματίες αλιείς του Νομού Χανίων την υποχρέωση υποβολής στοιχείων αλιευτικής δραστηριότητας. Αναλυτικότερα:
• για τα σκάφη <10μ, που δεν τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους, στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΣΠΑ, οι μηνιαίες δηλώσεις παραγωγής. Εφιστούμε την προσοχή στους υπόχρεους, ότι το προσεχές διάστημα η τήρηση της υποχρέωσης υποβολής των μηνιαίων δελτίων παραγωγής θα γίνεται μόνο με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής από τους ίδιους τους αλιείς, οπότε θα πρέπει να προβούν όσοι δεν το έχουν κάνει σε λήψη κωδικών και χρήση της εφαρμογής.

• Τα σκάφη 10 – 12μ, που δεν τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, θα πρέπει να τηρούνται έντυπα ημερολόγια αλιείας – δηλώσεις εκφόρτωσης, για κάθε ημέρα αλιευτικού ταξιδιού, αντίγραφο των οποίων υποβάλλεται εντός 48 ωρών από την ημερομηνία εκφόρτωσης: (α) στις αρμόδιες λιμενικές αρχές εκφόρτωσης και (β) στις Υπηρεσίες Αλιείας των ΠΕ στις οποίες τηρείται ο φάκελος του σκάφους και οι οποίες υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των ημερολογίων αλιείας – εκφόρτωσης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΣΠΑ. Η κατηγορία των σκαφών αυτών δύναται εφ’όσον το επιθυμεί να τηρεί απ’ευθείας (με χορήγηση κωδικού πρόσβασης) την ηλεκτρονική καταγραφή ημερολογίου αλιείας – εκφόρτωσης. Η χρήση αυτής της δυνατότητας απαλλάσσει το σκάφος από την υποχρέωση τήρησης έντυπου ημερολογίου – εκφόρτωσης, όμως ισχύουν οι υποχρεώσεις τήρησης του ηλεκτρονικού ημερολογίου. Διευκρινίζεται ότι για την κατηγορία των σκαφών αυτών, δε συνδέεται η χρήση του ηλεκτρονικού ημερολογίου – εκφόρτωσης, με την υποχρέωση εγκατάστασης και λειτουργίας VMS.
• Τα σκάφη 12μ και άνω, και για τα σκάφη ανεξαρτήτως μήκους που τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο (υποχρέωση αλιευτικών αδειών, διαχειριστικών σχεδίων κλπ), για τους σκοπούς επαλήθευσης – επικύρωσης δεδομένων απαιτείται ο έλεγχος της τήρησης του κανόνα ότι για κάθε ημέρα που το σκάφος είναι στη θάλασσα (πηγή δεδομένων : VMS – ΚΠΑ), θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ημερολογίου .
Εφιστούμε την προσοχή δεδομένου ότι :
σύμφωνα με το  άρθρο 32 του ν. 4597/2019 (Α΄35), αντικαθίσταται η παρ. 1 του άρθρου 5 του β.δ. 666/66 ως εξής: «Οι άδειες που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 1, ανανεώνονται ανά διετία κατά το τελευταίο τρίμηνο του δεύτερου έτους της ισχύος τους, από τις αρμόδιες Αρχές που προβλέπονται στο άρθρο 3, εφόσον κατά τη διετή περίοδο ισχύος τους και μέχρι την έναρξη του τριμήνου οι αλιείς έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση τους για υποβολή στοιχείων της δραστηριότητάς τους σχετικά με την αλιεία, τα αλιευθέντα είδη και τη συνολική παραγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 4 της 2287/40083/7-4-2015 (Β΄69500  απόφασης. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει, πριν από την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, τις αρμόδιες αρχές για τα υπόχρεα αλιευτικά σκάφη που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και μπορούν να ανανεώσουν την ισχύ της άδειάς τους».
Δεδομένης της ελλιπούς τήρησης των παραπάνω μέχρι στιγμής, θα γίνεται ενημέρωση των υπόχρεων αλιέων από Υπαλλήλους του Τμήματος Αλιείας της ΠΕ Χανίων, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα μετά από συνεννόηση με τους Προέδρους των τοπικών Αλιευτικών Συλλόγων:
Δευτέρα 19-8-2019 στις 10.00 Λιμένας Γεωργιούπολης
Τετάρτη 21-8-2019 στις 11.00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Αγυιά.
Τετάρτη 28-8-2019 στις 10.00 Λιμένες Καστελίου και Πλατάνου
Παρασκευή 30-8-2019 στις 10.00 Λιμένες Σφακίων-Φραγκοκάστελο
Τρίτη 3-9-2019 Λιμενίσκοι Σφηναρίου-Κάμπου-Αμυγδαλοκεφάλι-Χρυσοσκαλίτισα
Τρίτη 10-9-2019 στις 10.30 Λιμένες Παλιόχωρας -Κουντούρας
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Tηλ. 2821346506-507 email: alieia.cha@crete.gov.gr.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα