Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

(Παρα)δείγματα γραφής – Κακά και προκλητικά
Την προσεχή εβδομάδα, αυτή που θα μας πάρει από το χεράκι και θα μας παραδώσει στην αγκαλιά του Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει το πρώτο της νομοσχέδιο, με άλλα δύο να έπονται έως τα μισά του μήνα. Εάν, ωστόσο, ισχύει πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε κάθε άλλο παρά μπορούμε να πούμε πως η διακυβέρνηση αυτή ξεκινάει με το δεξί.

Το νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους» όπως συμβολικά έχει ονομαστεί από τους συγγραφείς του, είναι εκείνο που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και γενικότερα της διοίκησης του κράτους. Χαρακτηριστικά αρκετά για να υπάρχει η προσδοκία ευρείας και δημόσιας διαβούλευσης, αφού αρκετές μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να το εφαρμόσουν. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, όχι μόνο να μην γίνεται αυτή η ευρεία συζήτηση, αλλά να μην ακολουθεί καν την θεσμική οδό της πλατφόρμας του opengov.gr, του φορέα εκείνου που υπάρχει για αυτήν ακριβώς τη δουλειά;

Η απορία ετούτη ωστόσο κάθε άλλο παρά η μόνη που μπορεί να έχει κανείς με αυτό το νομοσχέδιο, αφού «καινοτομίες» όπως η κατάργηση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ γεννούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Το ίδιο και το μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο ευαγγελίζεται να… πολεμήσει την γραφειοκρατία με έναν πρωτοφανή συγκεντρωτισμό εξουσιών. Παρομοίως και με ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που θα τεθούν κάτω από τη σκέπη ενός νέου φορέα, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, μένει να τα δούμε στην πράξη. Εάν δουλεύουν, εάν αποδίδουν και βέβαια, εάν είναι καλύτερα από τα… χθεσινά.

Όμως υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ειπωθεί. Πράγματι, καλό είναι μία κυβέρνηση να είναι σε θέση να κυβερνήσει με το που αναλαμβάνει την εξουσία. Να γνωρίζει τα προβλήματα, να έχει μελετήσει τις λύσεις και να προωθεί την εφαρμογή τους.
Καλό θα είναι ωστόσο, αυτό να γίνεται στα πλαίσια εκείνα που ορίζει το Σύνταγμα και ο πολιτικός μας πολιτισμός. Με διάλογο αλλά και απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών και των πολιτικών αντιπάλων. Διότι ετούτη ειδικά η κυβέρνηση, αυτή του Μητσοτάκη, έχει υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα «ευαίσθητη» με τα συγκεντρωτικά καθεστώτα.

Τα πρώτα της δείγματα πάντως δεν δείχνουν να εχθρεύονται πολλές από τις λογικές που εμφορούνται τα καθεστώτα αυτά…

*********

Η δίκη των ναζί στην τελική ευθεία – Δουλειά όλων μας
Την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου γράφτηκε και η τελευταία σελίδα των συνεδριάσεων της δίκης της ναζιστικής συμμορίας πριν την απαραίτητη ανάπαυλα του καλοκαιριού. Με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και αρκετούς φερόμενους συνεργούς του να έχουν ήδη καταθέσει, λίγες συνεδριάσεις θα χρειαστούν τον Σεπτέμβριο, πριν προχωρήσει το δικαστήριο στις απολογίες των κατηγορούμενων των υπόλοιπων διερευνόμενων εγκλημάτων της οργάνωσης.

Με τα χιλιάδες στοιχεία της δίκης να έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο, τους μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, και αρκετούς από τους κατηγορούμενους να έχουν ήδη καθίσει στο εδώλιο, το διάλειμμα αυτό στις συνεδριάσεις αποτελεί έναν καλό λόγο για όποιον δεν έχει ενημερωθεί να το κάνει. Το ίδιο να κάνει και με τους οικείους του. Πράξη αρκετή για να μάθει ο καθένας που βρισκόμαστε, αλλά και για να λυθεί αυτή η περιβόητη… απορία για τις «καθυστερήσεις» της δίκης.

Όπως λένε και οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, που έχουν κάνει και ακόμα καταφέρνουν τιτάνιο έργο απέναντι στην οργάνωση, ετούτο είναι το τελευταίο καλοκαίρι πριν την ετυμηγορία. Οι ίδιοι έχουν ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε ποινή θα τελειώσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, με το πολιτικό να μένει στις πλάτες μας. Εμάς, των απλών πολιτών.

Γι’ αυτό λοιπόν, είναι ανάγκη για κάθε δημοκρατικό πολίτη να μάθει και να διαλαλήσει τα όσα έχουν προκύψει από τη δίκη, την ώρα που θα αρκούσαν και λιγότερα για την καταδίκη εκείνων που έβαλαν κομματική ταμπέλα στη μισαλλοδοξία και την εγκληματική τους φύση.

Ο φασισμός και οι οπαδοί του αφορούν όλους μας. Απειλούν όλους μας και από όλους και όλες μας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Ας είναι αυτή μια ευκαιρία να αρχίσουμε να ξανακατασκευάζουμε τους συλλογικούς μας δεσμούς, διότι οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι. Και μαζί είναι πάντα καλύτερα από μόνοι…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα