Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ρίζες και ριζικά – Λίγο μετά τη στροφή
Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, εκτός από ανατρεπτικό, ήταν και εξόχως αποκαλυπτικό. Στην επέτειο -σχεδόν- του «Όχι» του 62% του… εξεγερσιακού δημοψηφίσματος του 2015, το 80% των ψηφοφόρων επέλεξαν να υποστηρίξουν κόμματα που αποδέχονται στην πράξη το «Ναι», έστω στις διάφορες εκδοχές του.
Η ανατροπή προκύπτει βαθύτερη, δεδομένου πως η απερχόμενη κυβέρνηση, συχνά άκουγε στερεοφωνικά την ίδια κριτική από τους δανειστές και την (πρώην πια) αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που σημαίνει πως θα είναι αρκετά τα πεδία που θα δούμε να αλλάζει η κεντρική κυβερνητική πολιτική.
Και για να είμαστε ακριβείς και επίκαιροι, ετούτο άρχισε ήδη να συμβαίνει. Μπορεί βέβαια να μην άλλαξε σε ένα βράδυ η οικονομική πολιτική, όμως οι πρώτες διακηρύξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαράσσουν νοητά τον δρόμο που θα την δούμε να κινείται. Το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που στοχεύουν στο «άνοιγμα» της αγοράς στους ιδιώτες, ομοίως με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο υγειονομικό σύστημα και η «ισοπέδωση» εμποδίων για επενδύσεις, αποτελούν ακόμα και προεκλογικές διακηρύξεις που έχουν ήδη προκαλέσει συζητήσεις.
Παράλληλα, οι προεκλογικές υποσχέσεις για άμεση νομοθέτηση σειράς ζητημάτων, ήδη λαμβάνει σάρκα και οστά, την επαύριο της ορκωμοσίας της κυβέρνησης στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορολογικές παρεμβάσεις και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Είθισται, οι πρώτες εβδομάδες -και μήνες πολλές φορές- να της χαρίζουν μια κάποια περίοδο χάριτος, ώστε να προλάβει να δώσει το στίγμα της, να αποκαλύψει την πολιτική της. Ωστόσο, ετούτο το αξίωμα ισχύει ανάλογα με το έργο που παράγει η εκάστοτε κυβέρνηση στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Αφού αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παράξει τόσο μεγάλο έργο από τις πρώτες της εβδομάδες, τι πιο φυσικό και δημοκρατικό, να αντιμετωπίσει άμεσα κριτική και έλεγχο από την πρώτη κιόλας ημέρα της;
Καλορίζικη, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση της χώρας. Εκείνη που θα κληθεί να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα, αλλά και να επιβεβαιώσει και πάλι εκείνο το… αρχαίο ρητό που λέει πως το «κράτος έχει συνέχεια». Καλορίζικη και ριζοσπαστική, κατά τις εξαγγελίες της.
Δεν είναι όμως όλες οι ρίζες άρρωστες και για προσφερόμενες για σπάσιμο. Αυτό θα πρέπει να το θυμάται η νέα κυβέρνηση. Από την πρώτη κιόλας ημέρα…
********

Τα φώτα και οι προβολείς – Στη σκηνή και στη σκιά
Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην έχει προλάβει να συμπληρώσει μία εβδομάδα ζωής, οι αποφάσεις όμως, όπως εξηγήθηκε και παραπάνω, προσφέρονται ήδη για συμπεράσματα. Από την ίδια της τη σύνθεση, έως και τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις.
Είναι γεγονός, η πλειοψηφία των στελεχών της νέας κυβέρνησης έχει -όπως είναι φυσικό- γνωστό παρελθόν, πολιτικό και μη. Τα αρκετά στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά και άλλων παλαιότερων, άλλα με ισχυρή δημόσια παρουσία και ακόμα πιο γνωστές αμφιλεγόμενες θέσεις για καίρια κοινωνικά ζητήματα, και αρκετά, παραπάνω ίσως από όσα μπορεί να αντέξει, με πλούσια διαδρομή στον επιχειρηματικό τομέα.
Πολλά από αυτά μάλιστα, βρίσκονταν στη… διαδρομή τους αυτή στο παραένα της ανάληψής τους σε υπουργικές θέσεις, γεγονός που μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με αξιοσημείωτη σύγκρουση συμφερόντων. Είναι και αυτό που λένε για την γυναίκα του Καίσαρα βλέπετε, αν και αυτή η κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο της… αντρικής σχολής.
Παρά ταύτα, είπαμε πως εκείνο που θα πρέπει να κρίνεται αυστηρά είναι το έργο και οι αποφάσεις. Γι’ αυτό και ο προβληματισμός που δημιουργεί ο συγκεντρωτισμός εξουσιών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά. Μεταναστευτικό και σωφρονιστικό σύστημα, επαρκώς ευαίσθητα ζητήματα και τα δύο. Όπως και αυτός στις αρμοδιότητες των μέσων ενημέρωσης, ιδιωτικών και δημόσιων στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Επίσης, όσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς, δεν μπορεί παρά να προβληματιστεί από αποφάσεις όπως αυτές για την απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ των ξένων υπηκόων τρίτων χωρών. Διότι πρόκειται για μία απόφαση που επηρεάζει ήδη τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που αναγκαστικά ζουν στη χώρα μας, και σύντομα μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων.
Καλή αρχή είπαμε; Να πούμε, και καλή φώτιση…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα