Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ακριβές πτήσεις – Ικαριακή… έξοδος
Η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να μην είχε ιδιαίτερες εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το… κουτσομπολιό στο οποίο έχει αναχθεί το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται, χωρίς πλέον να συγκινεί κανέναν. Η εβδομάδα όμως που έρχεται, θα μείνει στην ιστορία.
Αιτία δεν είναι άλλη από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή  για να ψηφιστεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Με τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο γνωστές, τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους επιβεβαιωμένες, οι πρώτες πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές τις ώρες που γράφονταν ετούτες οι γραμμές είναι αποκαρδιωτικές.
Τις λεπτομέρειες, όπως πάντα, μπορείτε να τις διαβάσετε από το οικονομικό ρεπορτάζ που είναι πάντα έγκυρο και έγκαιρο. Ως γενικό περίγραμμα, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι μία εξέλιξη που -ίσως- να την καταριόμαστε σύντομα.
Κι αυτό διότι, μπορεί όπως προκύπτει το ΔΝΤ να αποφασίζει να μην μπει στο πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε εκπνέει σε λίγους μήνες, όμως ο ρόλος που πλέον αναλαμβάνει ο αυτοαποκαλούμενος «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ESM) είναι τρομακτικές.
Όπως μπορεί να καταλάβει όποιος διαβάσει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση ενεχυριάζει τη δημόσια περιουσία που ήδη έχει περάσει στο περιβόητο Υπερταμείο, με σκοπό να την βάλει ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου. Διάρκεια της εγγύησης, μόλις 32,5 χρόνια.
Η κυβέρνηση μπορεί να διακηρύσσει εδώ και μήνες πως προετοιμάζεται για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, και δίνει μάχη για να το κάνει αυτό σε επίπεδο τυπικό. Η ιστορία για την πιστοληπτική γραμμή και τα άλλα σενάρια που απορρίπτει γνωστά.
Όσο όμως πλησιάζει η ημερομηνία ορόσημο, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να μοιάζει με τον Ίκαρο και η καθαρή έξοδος με καυτό ήλιο.
Και είναι μακρύ το ταξίδι για να το βγάλουμε με κέρινα φτερά…
********
Μουσαφίρης – Από την Αθήνα με αγάπη
Λίγες ημέρες πριν από την πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η είδηση πως ο Αμερικανός έκανε… στάση στη Σούδα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Η πρώτη επίσκεψη του στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που οι αμερικανικές δυνάμεις αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Τελετή… υποδοχής κατά πως φάνηκε δεν υπήρξε, εμείς όμως με χαρά στέλνουμε τα χαιρετίσματά μας στον πρόεδρο και μια ευχή: Μια μέρα, να μην υπάρχει πια λόγος να διαδηλώνουμε για την ειρήνη.
Μέχρι τότε, ο δρόμος είναι ο μόνος δρόμος!
* λωτοφάγος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες