Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Στις αυλές του παραδείσου – Πέφτοντας από εξωχώρια σύνορα
Πριν τρία χρόνια τα LuxLeaks και η αποφυγή φορολόγησης στους κόλπους της Ευρώπης για πλήθος πολυεθνικών εταιρειών. Πριν ενάμιση έτος, τα Panama Papers, με νέες… τεχνικές και λύσεις για την φοροαποφυγή. Την περασμένη εβδομάδα, νέα στοιχεία για τους τρόπους, επιχειρήσεις και πρόσωπα που γλιτώνουν δια της πλαγίας τη φορολόγηση με τα Paradise Papers.
Η πραγματικότητα είναι πως αυτού του είδους οι αποκαλύψεις δεν εκπλήσσουν πλέον ούτε τους απλούς πολίτες. Είναι τέτοια η αδικία ενός συστήματος που τις παραπάνω πράξεις τις αντιμετωπίζει ως φυσιολογικές, που αργά  ή γρήγορα όλο και περισσότεροι οδηγούνται στην πλήρη κυνικότητα.
Μεγιστάνες που φιγουράρουν στα εξώφυλλα και τις τηλεοράσεις, κολοσσοί της οικονομίας με έντονη παρουσία στις ζωές των ανθρώπων, προσωπικότητες που -υποτίθεται- πως περιβάλλονται από σεβασμό, αποδεικνύεται πως δεν δίνουν δεκάρα για τον απλό κόσμο.
Αποτέλεσμα, εκατοντάδες δισ. ευρώ, τρισεκατομμύρια ίσως, παρκαρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους, και να απουσιάζουν από τις εθνικές οικονομίες χωρών που μαστίζονται από την κρίση. Όπως η δική μας.
Αυτές οι σελίδες, του Παναμά, του Παραδείσου και κάθε άλλης αποκάλυψης για το πως δουλεύει το σύστημα σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο από τον επιθανάτιο ρόγχο μίας παγκόσμιας οικονομίας που πνέει τα λοίσθια. Προσωπικά, μου φαίνεται αδιανόητο να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι για πολύ.
Είτε θα αλλάξει εντελώς, είτε θα καταρρεύσει.

Και επειδή κανένας εγκληματίας δεν έγινε καλός άνθρωπος απλώς επειδή είχε… επιφοίτηση από το άγιο Πνεύμα, θα πρέπει όλοι μαζί να ζήσουμε την καταστροφή του για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.
Το πρόβλημα είναι πως, όσο περνούν τα χρόνια, μάλλον μέχρι να φτάσει εκείνη η ημέρα θα έχει φύγει όλη μας η ζωή, μπορεί και των παιδιών μας. Δυστυχώς…
********
Η γυναίκα του Καίσαρα (και άλλων αυτοκρατόρων)
Είναι γεγονός πως η εμφάνιση ενός ονόματος ή μίας εταιρείας στις εξωχώριες λίστες των Paradise Papers δεν σημαίνουν και παρανομία. Το λένε και το ξαναλένε, τόσο δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τον τρόπο που εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ… αναπαύονται μακριά από την πραγματική οικονομία, όσο και πολιτικοί και επιχειρηματίες που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.
Η παραπάνω παραδοχή, αν και αληθής, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο εξοργιστική. Και ο λόγος είναι διπλός. Αφενός, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες καταφέρνουν, την ώρα που πετυχαίνουν τεράστια κέρδη στις πλάτες και από τις τσέπες των εργαζόμενων, να πληρώνουν ελάχιστα σε ανταπόδοση στις εθνικές οικονομίες.
Οι πρώτοι που θα έπρεπε να αντιδρούν σε αυτή την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι υπέρμαχοι της καπιταλιστικής οικονομίας. Είναι το σύστημα που πλήττεται ανεπανόρθωτο, τόσο πρακτικά όσο και στα μυαλά των ανθρώπων.
Ο δεύτερος λόγος είναι διότι, όταν μιλάμε για ονόματα πολιτικών ή συγγενικών τους προσώπων που κατέχουν τέτοιες εταιρείες, οι συνειρμοί είναι αυτονόητοι. Για την γυναίκα του Καίσαρα λένε πολλά, όπως και για τους λόγους που κάποιος επιλέγει να μεταφέρει να κάνει δουλειές με εξωχώριες εταιρείες.
Προς το παρόν, είναι αρκετά τα υπόλοιπα λόγια του Καίσαρα για τη σύζυγό του. «Ότι την εμήν ηξίουν μηδ’ υπονοηθήναι» απάντησε όταν ερωτήθηκε γιατί τη χώρισε αφού δεν βρέθηκαν αποδείξεις για μοιχεία, δηλαδή «αξιώνω από τη γυναίκα μου να είναι υπεράνω υποψίας».
Αξιώνουμε, λοιπόν, από τους πολιτικούς να είναι υπεράνω υποψίας. Και οι υποψίες δεν διαλύονται από μικροπολιτικές ανακοινώσεις και διαρροές με επικοινωνιακά εφέ. Τουλάχιστον των πολιτών που παρακολουθούν με ενδιαφέρον…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες