Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ήλθε ο βουλευτής… στην πυρκαγιά!

Eχουν περάσει 15 και πλέον χρόνια από την ημέρα που ο γράφων είχε βρεθεί στα πλαίσια του ρεπορτάζ σε ορεινό χωριό των Χανίων, που απειλούνταν τότε από τις πύρινες φλόγες.

Η φωτιά προσέγγιζε το χωριό από τους λόφους στα βόρεια, καίγοντας κυρίως ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση και απειλώντας τα πρώτα σπίτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν αναπτυγμένες για την αντιμετώπιση τους, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και ελικόπτερο.

Κάτοικοι και δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο του χωριού, από όπου όλοι παρακολουθούσαμε την προσπάθεια των πυροσβεστών. Όλα καλά μέχρις ότου… άρχισαν να καταφτάνουν εκλεγμένοι βουλευτές της εποχής, πολιτευτές και άλλοι πολιτικοί παράγοντες.

Υπό την πίεση ορισμένων κατοίκων, οι βουλευτές και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες άρχισαν να τηλεφωνούν μπροστά μας στον επικεφαλής των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, στον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού, στον περιφερειακό διοικητή, σε στελέχη των υπουργείων και να ζητούν να πάει ένα πυροσβεστικό στο “τάδε” σημείο, να ανέβει ένα άλλο πιο πάνω, να κατέβει ένα πιο κάτω, να μετακινηθεί το πεζοπόρο τμήμα σε άλλο χώρο…

Εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά με την… υπομονή των πυροσβεστών που δέχονταν τα τηλεφωνήματα και λόγω θέσης ήταν υποχρεωμένοι να ακούσουν τα αιτήματα των πολιτικών (σημειωτέον ότι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκονταν στον ψηλότερο λόφο και είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης), που προφανώς γινόταν για το “θεαθήναι” και ενώπιον των πολιτών- ψηφοφόρων και των δημοσιογράφων, για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται!

Η κατάσταση θα έμενε στα όρια του γραφικού, αν δεν άρχιζε να γίνεται επικίνδυνη, όταν ακούγαμε πλέον από τα τηλέφωνα τους πολιτικούς να ζητούν οι πιλότοι του ελικοπτέρου να ρίχνουν το νερό «πιο κάτω και πιο δεξιά», «πιο πάνω και από πιο κοντά»(!!) … και άλλα τέτοια τραγελαφικά!

Τελικά, τα σπίτια του χωριού σώθηκαν και αυτό – προσωπικά είμαι σίγουρος – όχι χάρη στην καθοδήγηση των… πιλότων του ελικοπτέρου και των πυροσβεστών από τους βουλευτές.

Υ.Γ.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν λόγο οι αιρετοί σε τέτοια συμβάντα. Από τους εκλεγμένους – σε ένα σοβαρό κράτος όμως – θα περίμενες κινητοποίηση την επομένη ημέρα, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται, στην αποκατάσταση των ζημιών, στο να αναδασωθούν οι περιοχές κ.λπ. Κυρίως όμως θα ανέμενες δράση, πριν γίνει το κακό, ώστε να μεριμνήσουν για τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, τη σύσταση πυροσβεστικών κλιμακίων στις δύσκολες περιοχές, την οργάνωση εθελοντικών ομάδων τοπικά από κατοίκους, τη δρομολόγηση δασικών έργων (αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.). Αυτά όμως σε σοβαρές χώρες… εδώ ο βουλευτής μπορεί να τηλεφωνεί και στον πιλότο, να του πει που θα κάνει την καλή ρίψη!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα