Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου στα Νεροκούρου

Την πρόθεση του Δήμου Χανίων να προχωρήσει στην ίδρυση και χωροθέτηση του Δημοτικού Κτηνιατρείου στον χώρο που προέβλεπε η παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ξυλοκαμάρα, έκανε γνωστή ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Αφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο ,εφ όσον βρεθεί κάποιος καταλληλότερος χώρος μέσα στην πόλη, να μεταφερθεί η δομή, ενώ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι φιλοδοξία της Δημοτικής Αρχής είναι το Δημοτικό Κτηνιατρείο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών”, όπου καταγγέλλονταν η Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και έλλειψη βούλησης να υλοποιήσει την απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013. Επισημαίνονταν ότι ενώ είχαν προχωρήσει οι απαραίτητες -χρονοβόρες- εγκρίσεις για τον συγκεκριμένο χώρο, η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να αναιρέσει την παλαιότερη απόφαση υποκύπτοντας σε πιέσεις ανθρώπων της περιοχής.

«Η παλαιότερη απόφαση ισχύει. Αν θέλαμε κάτι άλλο θα την είχαμε αλλάξει» υπογράμμισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή δεν έμεινε άπραγη και προχώρησε τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού και τακτοποίησης – νομιμοποίησης του χώρου που θα φιλοξενηθεί το Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Παράλληλα χαρακτήρισε ανυπόστατες τις αναφορές περί “πιέσεων”, ενώ παρότι αναγνώρισε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει. Πάντως παραδέχθηκε ότι «θα ήταν σωστότερο να μπορούσαμε να διαθέσουμε ένα κατάλληλο ιδιόκτητο κτήριο μέσα στην πόλη των Χανίων» και σημείωσε ότι «αν στην πορεία βρεθεί κάτι τέτοιο δεν έχω καμία αντίρρηση να μεταφερθεί εκεί η δομή». Στο νομικό πλαίσιο και στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μαράκης.

ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος των φιλοζωικών Σωματείων Νατάσα Μπομπολάκη, η οποία ζήτησε σαφή δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου, ενώ απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας Νεροκούρου ανέφερε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις δεσμεύονται πως δεν πρόκειται στον χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου να παραμένουν ζώα κατά τη διάρκεια της νύκτας. Κατά της ίδρυσης Δημοτικού Κτηνιατρείου στην περιοχή της Ξυλοκαμάρας τάχθηκαν, μεταφέροντας, όπως τόνισαν τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεροκούρου καθώς και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Στις τοποθετήσεις τους υποστήριξαν ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη από την ύπαρξη ενός παράνομου κυνοκομείου. Τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας επιχείρησε να διασκεδάσει η μία εκ των δύο συμβασιούχων κτηνιάτρων του Δήμου Χανίων, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το δημοτικό κτηνιατρείο δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα ιδιωτικό που σύμφωνα με τον νόμο δεν προβλέπεται η παραμονή ζώων μέσα σε αυτό. Υπογράμμισε ότι οι περισσότερες ανησυχίες απέναντι στα ζώα οφείλονται στην άγνοια και στην έλλειψη ενημέρωσης και δεν έχουν πραγματική υπόσταση.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας η Νάνσυ Αγγελάκη αναφερόμενη στο “παραθυράκι” που άφησε ανοικτό ο δήμαρχος για το ενδεχόμενο εύρεσης καταλληλότερου χώρου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι «δεν πρέπει να βάζει ξανά το “αν” στη συζήτηση» και τόνισε ότι η υλοποίηση της παλαιότερης απόφασης θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες.

Εκ μέρους του συνδυασμού “100/5” ο Λάμπρος Γούλας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, ενώ ο Γιάννης Σαρρής από την “Πρωτοβουλία Πολιτών” έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις και για έλλειψη αποφασιστικότητας της Δημοτικής Αρχής να συγκρουστεί με φοβικές νοοτροπίες που “κολλάνε”την επίλυση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Παπαντωνάκης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μη φοβάται το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων καθώς το πρόβλημα των αδέσποτων εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο επικεφαλής της “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος τόνισε ότι το θέμα των αδέσποτων είναι θέμα πολιτισμού και υγείας και κάλεσε όσους έχουν αντιρρήσεις στη δημιουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου να δουν τη διάσταση της προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για καθυστερήσεις που οφείλονται στην έλλειψη βούλησης να συγκρουστεί, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι όταν το Δημοτικό Κτηνιατρείο θα ανοίξει τις πύλες του, οι συμβάσεις των δημοτικών κτηνιάτρων θα έχουν λήξει.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα