Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

“Ichorous”: Δύο ηχητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά

Δύο διαδραστικές ηχητικές εγκαταστάσεις με τον τίτλο “ichorous” θα παρουσιαστούν στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας και στην Κρήνη της Περβολίτσας Ακρωτηρίου στο πλαίσιο των δράσεων “Ανοιχτά Πανιά 2023”.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

«ichorous
Φωτεινή Κόκκαλη και Δημήτρης Μπαρνιάς
Ηχητική εγκατάσταση
23-27 Οκτωβρίου 2023
Ελεύθερη είσοδος
Περισσότερες πληροφορίες: www.anoixtapania.gr
Διαδραστικές ηχητικές εγκαταστάσεις
Ο «Ιχώρ» (λατινικά ichorous) αποτελούσε σύμφωνα με αναφορές μια ζωογόνο ουσία ή αλλιώς το αιθέριο υγρό που έτρεχε στις φλέβες των Θεών, αλλά και των αθανάτων. Στη μυθολογία των Κρητών, ο μυθικός φύλακας του νησιού τους, ο κατασκευασμένος από τον Δαίδαλο Τάλως, αντλούσε τεράστια δύναμη αφού μέσα του έρεε ο χρυσός στο χρώμα Ιχώρ. Ο Πλάτωνας σε κείμενό του τον αναφέρει ως τον «ήρεμο» ορό του αίματος. Το έργο “ichorous”, μέσα από δύο ηχητικές εγκαταστάσεις που συνδέουν δύο υψηλής αισθητικής και πολιτιστικής αξίας Κρήνες με αντίθετα χαρακτηριστικά, αφηγείται μια νέα σχέση μεταξύ της λαϊκής ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργίας και “αναμορφώνει” το άλλοτε αναβλύζον από την πηγή «χρυσό» νερό, αυτή τη φορά σε μορφή ήχου.
Πώς κάποιος κινείται αυθόρμητα προς μια πηγή ήχου που προέρχεται από μια πηγή νερού που πλέον δεν αναβλύζει; Ποιες μνήμες και ποια σημάδια ανιχνεύει και ανακαλεί η συνθήκη αυτή; Μπορεί μια Κρήνη που άλλοτε αποτελούσε τόπο συνάθροισης, αλληλεπίδρασης και συνύφανσης ετερόκλητων ηλικιακά και πολιτισμικά ανθρώπων να μεταβάλλει τις δυναμικές του χώρου, όταν το μέσο έλξης της εξωγενούς σε αυτή δραστηριότητας αλλάζει; Ο αντικατοπτρισμός της «πηγής» στη σύγχρονη ιστορία επιτρέπει στο κοινό να βιώσει, μέσω του νέου υποκειμενικού χώρου-ηχοτοπίου, μια νέα εμπειρία.

Οι δύο ηχητικές εγκαταστάσεις στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας και στην Πηγή της Περβολίτσας, αναδεικνύουν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές που κρύβει η επίσκεψη σε αυτές. Η προβολή αυτών βρίσκεται στον πυρήνα του έργου. Οι εγκαταστάσεις, αν και τελείως διαφορετικές στην παρουσίασή τους, δανείζονται αρκετά στοιχεία η μια από την άλλη. Για παράδειγμα, οι ηχογραφήσεις από το βιολί που ακούγονται στην Περβολίτσα έχουν πραγματοποιηθεί στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας. Αντίστοιχα, αρχιτεκτονικές παράμετροι όπως ο αριθμός των 26 σκαλοπατιών στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας, έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση στον αλγόριθμο σύνθεσης του μουσικού κομματιού που αποδομείται μέσα από την εγκατάσταση στην Περβολίτσα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δυο αυτόνομων ηχητικών εγκαταστάσεων οι οποίες προκαλούν το κοινό να συμμετέχει στην δημιουργία και στην εξερεύνησή τους. Η πλήρης κατανόηση του έργου έρχεται μέσα από την επίσκεψη και των δυο αυτών σημείων.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο “ichorous”:
www.anoixtapania.gr
Χρήσιμα:

Δευτέρα 23 έως Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023
Υπόγεια Κρήνη Σπλάντζιας & Κρήνη Περβολίτσας Ακρωτηρίου

-Ηχητική Εγκατάσταση στην Κρήνη της Σπλάντζιας:
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 – Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: 17:30 – 21:30

Συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα:
Η ομάδα προσκαλεί το κοινό σε μια ανοιχτής μορφής συζήτηση σχετικά με την δημιουργική και ερευνητική διαδικασία του καλλιτεχνικού έργου ichorous τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας.

-Ηχητική Εγκατάσταση στην πηγή της Περβολίτσας (Ακρωτήρι):
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 – Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: 16:00 – 19:00

Ηχοπερίπατος:
Η ομάδα προσκαλεί το κοινό την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στις 17:00 σε έναν ηχοπερίπατο (soundwalk) διάρκειας 15 λεπτών με τελικό προορισμό το σημείο της ηχητικής εγκατάστασης. Ο ηχοπερίπατος αποσκοπεί στο να αφουγκραστεί το κοινό το ηχοτοπίο της περιοχής και να περιηγηθεί στη συνέχεια ελεύθερα στο χώρο της εγκατάστασης.
Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα.
*Συστήνεται στο κοινό να φοράει άνετα κλειστά παπούτσια.

Ελεύθερη είσοδος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ:
Εργαστήριο για παιδιά 8 – 12ετών / ichorous workshop
Θα διεξαχθεί εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και γονείς (αν αυτοί το επιθυμούν), με επίκεντρο μια σειρά από ακουστικά παιχνίδια βασισμένα στη μελέτη και καταγραφή του R. Murray Schafer (Ιδρυτή του πεδίου της Ακουστικής Οικολογίας). Στόχος της δράσης είναι να αναπτύξει την ακουστική και περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών και των γονέων μέσα από τη χρήση του ήχου, ως βασικού μέσου έκφρασης και απόδοσης εννοιών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά – εμπνεόμενα από το στοιχείο του νερού – να εκφράσουν την μουσικότητά τους και να ανακαλύψουν τη μαγεία του ήχου, μέσα από την ηχητική αναπαράσταση μιας πηγής νερού, χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, props που κατασκευάστηκαν στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) και απλά αντικείμενα που θα τους δοθούν.
Ημερομηνία διεξαγωγής του εργαστηρίου:
Κυριακή 29 Οκτωβρίου
Ώρες: 10:00-13:00, 16:00-19:00
Χώρος διεξαγωγής: Μεγάλο Αρσενάλι (2ος όροφος)
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: events@anoixtapania.gr».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα