Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

“Ηχώ από την Αρχή του Σύμπαντος”

Η Φυσική θα έχει την… τιμητική της αύριο στο Νεώριο του Μόρο καθώς στις 10 το πρωί θα γίνουν πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ενώ στις 9 το βράδυ θα μιλήσει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος είναι εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, με θέμα: “Ηχώ από την Αρχή του Σύμπαντος”. Μάλιστα, η ομιλία του κ. Νανόπουλου οργανώνεται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου “New Frontiers in Physics” που πραγματοποιείται από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι). Με ανακοίνωσή τους ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων και o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής(CERN) προσκαλούν το κοινό αύριο, στις 9 μ.μ., στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανιών στο Νεώριο Μόρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου (CERN, Πανεπιστημίου Texas A&M) με θέμα “Ηχώ από την Αρχή του Σύμπαντος”. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Νανόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, θα μιλήσει για τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN και για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της σωματιδιακής φυσικής και της κοσμολογίας, για την αρχή του Σύμπαντος, αλλά και την αρχή της Μεγάλης Έκρηξης.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ CERN

Kύρια αποστολή του Ευρωπαικού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής – CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν; Πώς εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Πρόκειται για ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής που οι επιστήμονες του CERN προσπαθούν να απαντήσουν. Στην ομιλία του κ. Νανόπουλου θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγονται στο CERN και θα συζητηθεί το τι μπορεί να μας αποκαλύψει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) για τη δημιουργία του σύμπαντος και για τα θεμελιώδη φαινόμενα της Φυσικής. Η βραδιά θα κλείσει με άριες από γνωστές όπερες τις οποίες θα ερμηνεύσει η σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Θα προηγηθούν στις 10 το πρωί της Παρασκευής στο Νεώριο Μόρο πειράματα φυσικής από επιστήμονες του CERN, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει «στα απλά πειράματα Φυσικής που θα γίνουν από διακεκριμένους επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης» και προσθέτει: «Μοναδική προϋπόθεση να είστε από 9 έως 99 ετών». Ως προς τον χαρακτήρα και το νόημα των πειραμάτων, επισημαίνει: «Τι είναι η σκοτεινή ύλη, τι συνεβη στην αντι-ύλη, τι μας λένε τα νετρίνα; Οι μοριακοί φυσικοί μελετούν την ύλη, την ενέργεια, τον χώρο και τον χρόνο. Ανακαλύψτε τον επιστήμονα μέσα σας! Δοκιμαστείτε σε διαφορες δραστηριότητες που αναπαριστούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες εξερευνούν τη φύση. Επεξεργαστείτε αληθινά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το πείραμα ATLAS στον μεγαλύτερο επιταχυντή πρωτονίων του κόσμου, τον LHC (μεγάλο επιταχυντή αδρονίων) στο CERN, Γενεύη, Ελβετία. Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε στη βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη του μποζονίου Ηiggs». Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα