Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ηχηρό “όχι” στην καταστροφή των χημικών της Συρίας

» Διαδήλωση την ερχόμενη Κυριακή στο λιμάνι της Σούδας
Ηχηρό “όχι” στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω λένε φορείς και πολίτες από όλη την Κρήτη καλώντας παράλληλα την Κυριακή 9 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σούδας, μπροστά από το σημείο που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.
Ηδη από τα Χανιά έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή στην κινητοποίηση σχεδόν 50  κοινωνικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνελεύσεις, σύλλογοι, κινήματα, συνδικαλιστικά σωματεία, Δήμοι, κόμματα, φοιτητές κ.ά. Το “παρών” στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσουν πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Ανώγεια που θα καταφθάσουν στη Σούδα με λεωφορεία.
Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και με προορισμό το λιμάνι της Σούδας ποδηλατοπορεία από τους “ποδηΛάτρεις” και μαθητές σχολείων.
Στη συγκέντρωση που θα γίνει στο λιμάνι εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η μέθοδος της υδρόλυσης για την καταστροφή των χημικών και η επιλογή της Μεσογείου ως περιοχή για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Παράλληλα, καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Ψαραντώνης, ο Αβυσσινός και τοπικά μουσικά σχήματα θα δώσουν συναυλία, ενώ θα συμμετέχουν και χορευτικοί σύλλογοι από τα Ανώγεια και την Αργυρούπολη.

ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Εκπρόσωποι φορέων που καλούν στη συγκέντρωση παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.
Ο Δημήτρης Μπατσάκης από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών χαρακτήρισε «πείραμα» την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Λιβύης και Μάλτας και εξέφρασε την άποψη ότι η επιλογή της θάλασσας ως χώρου για την πραγματοποίηση της επιχείρησης γίνεται πιθανόν λόγω της μεγάλης τοξικότητας των χημικών που θα καταστραφούν. Παράλληλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο «πείραμα» μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Μεσογείου καθώς σε οποιοδήποτε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής θα υπάρξει σοβαρή μόλυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος: «Η υδρόλυση απλώς μειώνει την τοξικότητα των αποβλήτων. Δεν θα είναι δηλαδή ικανά να σκοτώνουν μέσα σε λίγα λεπτά όπως στον χημικό πόλεμο, αλλά παραμένει ισχυρή η τοξικότητά τους και αν συμβεί κάποια διαρροή θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα, άρα και στον άνθρωπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπατσάκης και υπογράμμισε: «Αυτό το πείραμα δεν πρέπει να γίνει σε ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως της Μεσογείου. Γι’ αυτό τον λόγο 40 φορείς έχουν κινητοποιηθεί για να αποτραπεί αυτό που ετοιμάζεται που δεν ξέρουμε και σε τι στάδιο είναι».
Ο γενικός γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Νικολάου τόνισε ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στη μέθοδο που έχει γίνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθεί σχολίασε: «Η υδρόλυση είναι μια γενικότητα και δεν μας εξηγεί ούτε τον τρόπο ακριβώς ούτε τα προϊόντα που θα έχουμε ούτε τα παραπροϊόντα και τα κατάλοιπα, αλλά και ούτε ποια είναι η δραστικότητα αυτών». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε επεμβάσεις στο περιβάλλον είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μάλιστα για την κατασκευή μιας βιομηχανίας χρειάζονται πολλές μελέτες και ιδιαίτερα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Ο Γιάννης Μπραουδάκης από τους “ποδηΛάτρεις” κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Καλούμε επίσης το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς να σεβαστούν τον τόπο και τη θάλασσα που τους φιλοξενεί. Δεν είναι Κουρουπητός η Μεσόγειος».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης ανέφερε σχετικά: «Με τη ρίψη των χημικών στη Μεσόγειο διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον όλων μας. Θα θέλαμε και ζητάμε με αυτή τη δράση μας να τηρηθεί ο νόμος και ο νόμος λέει ότι η χώρα που έχει τα χημικά και τα πουλάει πρέπει να τα καταστρέφει σε δικά της εδάφη. Αρα ζητάμε τα αυτονόητα και αντιδρούμε για να πούμε σε όλους τους αρμόδιους ότι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τους πάνω από το θέμα και να μην το αφήσουν να περάσει».
Να σημειώσουμε ότι μέχρι χθες τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στη Σούδα και στις άλλες κινητοποιήσεις, έχουν ανακοινώσει από τα Χανιά οι: Ιατρικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Σωματείο Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων Ν. Χανίων,  Ινστιτούτο Καταναλωτών Χανίων, Δήμοι Σφακίων, Πλατανιά και Γαύδου, Σύλλογος Ο.Τ.Α. Χανίων, Ενωση Γονέων Δήμου Χανίων, “ποδηΛάτρεις”, Αντιπεριφέρεια Χανίων,  Οικολογική Πρωτοβουλία, Μαχόμενοι Μηχανικοί, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, ΑΡΕΝ Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείου Κρήτης, “Καραβάνι”, Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών Χανίων, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Ανοιχτή Συνέλευση Νέας Χώρας, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου, παράρτημα Χανίων της Διεθνούς Αμνηστίας, ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Ν.Ε. Χανίων της ΔΗΜ.ΑΡ., Οικολόγοι Πράσινοι, Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, Κοινωνική Κουζίνα, Πρωτοβουλία Πολιτών, Σύλλογος ΕΤΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Π.Κ., Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος Π.Κ., Συνεταιρισμός “Γαία”, ομάδα “ΠηΛοίκο”, Terra Verde, Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, ΕΛΜΕ Χανίων, Φιλοζωικός Σύλλογος “Η προστασία των ζώων”, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πλατανιά, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και του 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων, Πρωτοβουλία Κατοίκων του πρώην Δήμου Σούδας, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, κάλεσμα στην κινητοποίηση στο λιμάνι της Σούδας απηύθυνε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων.
Επίσης, στη συγκέντρωση στο λιμάνι της Σούδας καλεί τους γονείς και τους μαθητές το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Χανίων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «θεωρεί ότι με βάση τις γνωμοδοτήσεις των επιστημονικών φορέων η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο όταν γίνεται χωρίς καμιά δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ή χωρίς στοιχειώδεις διασφαλίσεις».
Τονίζει ότι «η συμμετοχή στην παγκρήτια εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κυριακής είναι υπόθεση στοιχειώδους άμυνας απέναντι σε μεθοδεύσεις που εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων με εφιαλτικές επιπτώσεις στην υγεία και στην καθημερινή ζωή όλων μας και ειδικά των παιδιών μας, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα  όλων των χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα της Κρήτης».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΟΥΔΑΣ
Με επιστολή της στα “Χ.Ν.” η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρώην Δήμου Σούδας «ενώνει τη φωνή της με τη φωνή όλων των πολιτών, των παιδιών και της πολιτείας» και συνεχίζει:
«Απαιτούμε να απομακρυνθούν άμεσα τα πλοία με τα χημικά από την περιοχή και να σταματήσει κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου.
Καλούμε τους κατοίκους να συμμετέχουν στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα γίνει στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι».
• Την αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο εξέφρασε χθες και η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Αντιδράσεις και στην Ιταλία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε Κρήτη και στις γειτονικές περιοχές της Μεσογείου για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην “κλειστή” θάλασσα της Μεσογείου, ενώ διευρύνεται ο συντονιστικός ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και ήρθε σε επαφή με αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με το αίτημα αποτροπής της επιχείρησης καταστροφής κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που συνεχώς γίνεται αποδεκτή για τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής από τις μεσογειακές χώρες που θα παρακολουθήσει τη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν αποφευχθεί τελικά. Ειδικότερα ο αριθμός των προτεινόμενων μελών στην επιστημονική επιτροπή διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα στην Ιταλία ο δήμαρχος Συρακουσών Τζιάν Κάρλο Καρότσο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες αντιδράσεις της Μάλτας, των Περιφερειών Σικελίας και Κρήτης, ώστε να αποτραπεί η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο κ. Καρότσο ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε περίπτωση που δεν αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, να γίνει αποδεκτή η πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη να παρακολουθήσει τη διαδικασία της υδρόλυσης ειδική επιστημονική επιτροπή από τις μεσογειακές χώρες.
Για την ενιαία – οργανωμένη αντίδραση των μεσογειακών χωρών ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του “Archimed” (Σύμφωνο Εδαφικής Συνεργασίας Μεσογειακών Χωρών) κ. Attaguile, με την οποία προτείνει να συσταθεί ενιαία επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ευριπίδη Στεφάνου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης -διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών- και τον Ευάγγελο Γιδαράκο, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων.
Οι Ελληνες επιστήμονες έχουν προταθεί και από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη με επιστολή στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο δήμαρχος Συρακουσών, ενημερωμένος από τον πρόεδρο του “Archimed”, πρότεινε στον Ιταλό πρωθυπουργό να συμπεριληφθούν επίσης για τη στελέχωση της ενιαίας επιστημονικής επιτροπής ο κ. Sporieri, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Ιδρύματος της Ιταλίας CNR καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος – επιστήμονας του ISPRA (Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Περιβαλλοντική Προστασία και Έρευνα). Ο Ιταλός δήμαρχος, συμφωνώντας με τον περιφερειάρχη Κρήτης, επανέλαβε την ανάγκη για συντονισμένες και όχι αποσπασματικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καλώντας σε αφύπνιση όλες τις μεσογειακές χώρες για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων στην “ανοιχτή” θάλασσα της Μεσογείου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα