Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Η ζωή των δέντρων

Ο πλούτος των μνημείων στην πόλη των Χανίων είναι αδιαμφισβήτητος. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η αξία τους αναγνωρίζεται και είναι κοινή συνείδηση το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βοηθάει βέβαια και η νομοθεσία, με τα βαριά πρόστιμα να απειλούν όποιον… ξεχαστεί.
Από την άλλη, πολυετή και ενίοτε αιωνόβια δέντρα εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο από τους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, είτε λόγω… γήρατος και επικινδυνότητας, είτε ελέω έργων και φθοράς σε υφιστάμενες υποδομές. Κάποιες φορές αντικαθίστανται από νεότερα, δεν είναι λίγες, όμως, οι περιπτώσεις που το τσιμέντο ή οι πλάκες παίρνουν τη θέση τους, στερώντας τον αστικό ιστό από το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει και υπονομεύοντας, λίγο λίγο, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με αφορμή της πρόσφατη απομάκρυνση των αλμυρικιών που κοντά μισό αιώνα κοσμούσαν τον προμαχώνα Mocenigo, στην Πύλη της Αμμου, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται ποια είναι άραγε η αξία της ζωής των δέντρων σε αυτόν τον τόπο;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες