Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η ∆ύση και οι χώρες του Νότου

Οι λεγόµενες «χώρες του Νότου» (Global South) απέκτησαν µε την πάροδον του χρόνου, την σηµαντικότητά τους και οι ∆υτικές χώρες δεν πρέπει πλέον να αναµένουν τυφλήν υπακοήν στα κελεύσµατά τους. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζονται ωρισµένοι αναλυτές (βλ. π.χ. Catherine Ashton, “Rise of the Global South”, The World To-day, February-March, 2024, p.p 26-28).

Αυτό φάνηκεν πολλές φορές τελευταία, όπως µε τον πόλεµο στην Ουκρανίαν και γενικά µε τη στάση των Αφρικανικών χωρών νότια της Σαχάρας, των Ασιατικών χωρών και αυτών της Νοτίου Αµερικής («the Global South»).
Στο θέµα της Ουκρανίας, είναι αξιοσηµείωτο ότι περισσότερες από 40 χώρες ήταν εναντίον των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τις πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανίαν. Εκτός από τη ∆ύση, ο κόσµος έχει σήµερα κι άλλες µεγάλες ∆υνάµεις.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι µεταξύ αυτών. Πολλές ∆υνάµεις από το Global South ακολουθούν τη Ρωσία και την Κίνα, αφήνοντας πίσω τη ∆ύση.
Η Ινδία, η µεγαλύτερη ∆ηµοκρατία του κόσµου, αφήνει την τεράστιαν επιρροήν της να φαίνεται στον Πλανήτην. Κι’ας µην ξεχνάµε το Πρόεδρο της Βραζιλίας.
Οι χώρες του Νότου προοδεύουν και θέτουν την πολιτικήν τους στην παγκόσµια σκηνή. Η Ρωσία φαίνεται ότι έπαιξε ρόλον στη δηµιουργία των BRICS (Brazil, Russia,India, China, South Africa), που παίζουν ένα ρόλο-κλειδί στη σηµερινή πολιτική και οικονοµική ζωή. Οι χώρες του Νότου προσπαθούν να ενεργήσουν ούτως ώστε οι σηµερινές πραγµατικότητες να φαίνονται στη σύγχρονη διεθνή πολιτική.

Το θέµα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πάντα στην ατζέντα. Χώρες, όπως η Ινδία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, που θέλουν µια µόνιµη έδρα στο Συµβούλιο.
Η ∆ύση, για το δικό της επίσης καλόν συµβουλεύεται να µη παραγνωρίζει τις χώρες του Global South.

 

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα