Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Η τυχοδιωκτική πολιτική Ερντογάν

Η Τουρκία του Τ. Ερντογάν κόβει τις σχέσεις του µε την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ και συσφίγγει τις σχέσεις του µε την Χαµάς, στην προσπάθεια του να κατοχυρωθεί ως βασικός παράγων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και µάλιστα ως εγγυήτρια δύναµη µεταξύ Χαµάς και Ισραήλ για την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους.

Η ρήξη Άγκυρας – Ουάσιγκτων εµφανίστηκε ευθύς εξ αρχής της κρίσης στη Γάζα, µε τον Τούρκο πρόεδρο να καθυβρίζει σχεδόν τις ΗΠΑ για την αποστολή του αµερικανικού αεροπλανοφόρου ανοιχτά της Γάζας, που ισοδυναµεί µε φυσικό ναυτικό αποκλεισµό της περιοχής. ∆ι’ αυτού του τρόπου, οι αµερικανικές δυνάµεις απέτρεψαν οποιαδήποτε προσπάθεια, δια θαλάσσης, είτε αποµάκρυνσης Παλαιστινίων και µαχητών της Χαµάς από τη Λωρίδα της Γάζας, είτε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ( χωρίς να αποκλείεται και η στρατιωτική βοήθεια) στην περιοχή , όχι προς υποστήριξη του Ισραήλ.
Η αµερικανική στρατιωτική κίνηση αυτή έβγαλε τον Ερντογάν από τα ρούχα του, διότι έκοψε µαχαίρι τα σχέδια της Άγκυρας να παρέµβει δια θαλάσσης για την εκτόνωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και εποµένως την αυτόµατη αναγωγή του Ερντογάν σε µεσολαβητή- ρυθµιστή των εξελίξεων , µε το προνόµιο ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε αραβική χώρα, ούτε ισλαµιστική , αλλά βαθιά µουσουλµανική που θέλει να δράσει υπερ της παγκόσµιας κοινότητας των µουσουλµάνων.
Αυτή την στιγµή η κρίση στις αµερικανοτουρκικές σχέσεις είναι σοβαρή, µε πολλές σκέψεις για την αποµάκρυνση ,αν κριθεί απαραίτητο, των αµερικάνικων δυνάµεων από την τουρκική βάση στο Ιντσιρλίκ, ενώ πολύ δύσκολα πλέον – και παρά την αποµάκρυνση Μενέντεζ από το προσκήνιο- η αµερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναβάθµιση και πώληση αµερικανικών F -16 στην Τουρκία.
Η αµερικανική κυβέρνηση στην πραγµατικότητα αποµάκρυνε και αποµόνωσε αµέσως την Τουρκία από το να εµπλακεί ενεργά στην διευθέτηση της κρίσης στη Γάζα και στην ανάπτυξη ενός «Παν µουσουλµανικού µετώπου» εναντίον του Ισραήλ. ∆ι’ αυτού του τρόπου , η Άγκυρα τίναξε µόνη της στον αέρα τις κοπιώδεις προσπάθειες του Ερντογάν να τερµατίσει την έχθρα µε το Ισραήλ, µέχρι του σηµείου, αυτές τις ηµέρες ( αν δεν είχε ξεσπάσει η κρίση), Τουρκία και Ισραήλ να συζητούσαν στην Άγκυρα µεγάλες ενεργειακές συµφωνίες ,που θα αποτελούσαν απειλή για τα ενεργειακά σχέδια Κύπρου και Ελλάδας στην Αν µεσόγειο.
Η δυσαρέσκεια Ερντογάν αλλά και η αρνητική διάθεση των ΗΠΑ απέτρεπαν τον Τ. Ερντογάν να παραστεί στην πρόσφατη διεθνή ∆ιάσκεψη για την ειρήνευση στη Γάζα, αφού έτσι και αλλιώς το αστέρι του Ερντογάν δεν θα έλαµπε στην αίθουσα.
Ο Ερντογάν στράφηκε αµέσως προς την Χαµάς και έδωσε στη δηµοσιότητα τη συνοµιλία του µε τον πολιτικό ηγέτη της Χαµάς, Ισµαήλ Χανιγελτ, σύµφωνα µε την οποία η Τουρκία εργάζεται για να αποσταλεί στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και για την µεταφορά τραυµατισµένων Παλαιστινίων ( άρα και µαχητών της Χαµάς) στην Τουρκία µε ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τύχη τους αλλά κυρίως για το σηµείο εγκατάστασης τους.
Συσφίγγοντας τις σχέσεις της µε την Χαµάς και όχι µε την Παλαιστινιακή Αρχή του Αµπού Αµπάς, η Τουρκία είναι η µόνη δυτική -µέχρι τώρα- χώρα και νατοϊκή δύναµη , που φανερά και προκλητικά αλλάζει στρατόπεδο και συνεργάζεται ανοιχτά µε τροµοκρατική οργάνωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Ερντογάν µε την στήριξη του στη Χαµάς , εξακολουθεί να πλασάρει την εικόνα του ως αξιόπιστου(; ) µεσολαβητή ανάµεσα στη Χαµάς και το Ισραήλ για τη δηµιουργία «λύσης δύο κρατών»!! και µε την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναµη του κράτους αυτού «κατά το πρότυπο της Κύπρου»..
Μέχρι στιγµής δεν έχει εµφανιστεί ισχυρός υποστηρικτής των προτάσεων Ερντογάν από τα κράτη της περιοχής, αλλά ο Ερντογάν δεν το βάζει κάτω, έχοντας κηρύξει τριήµερο πένθος στη χώρα του για τα θύµατα της Γάζας, δεν παρεµπόδισε την αποχώρηση όλων των διπλωµατών του Ισραήλ από το έδαφος της Τουρκίας , ενώ καλεί µονίµως όλους «τους µουσουλµάνους του κόσµου» σε δράσεις για το Παλαιστινιακό Κράτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα