Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Η τρίτη τουρκική κατοχή της Κύπρου

Μπορεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η Γερουσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες, να ορκίζονται ότι η Κύπρος είναι και θα είναι ένα ενιαίο κράτος, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Ερντογάν να οργανώνει και να διαφημίζει την «κάθοδο» του στα Κατεχόμενα, την Τρίτη 20 Ιουλίου, για να «γιορτάσει» την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν με την παρουσία του θα αλλάξει το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, για να επιτρέψει το νέο- εποικισμό της. Ο Ερντογάν αναμένεται να «εγκαινιάσει» τουρκικές στρατιωτικές βάσεις , στη Λευκόνησο η μία και στο Τρίκωμο η δεύτερη, ως ναυτική βάση.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο , σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αναγγείλει ο Ερντογάν την εύρεση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τα οποία θα εκμεταλλευθεί η Τουρκία.

Ό,τι και αν κάνει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, θα επιβεβαιώσει το δυσμενέστερο σενάριο «επιστροφής» της Τουρκίας στη νήσο και της απροκάλυπτης παραμονής της στα κατεχόμενα εδάφη με στρατιωτικά , ενεργειακά και εποικιστικά μέσα.

Απέναντι σ αυτό το σκηνικό, το οποίο η Άγκυρα στήνει σταθερά και μεθοδικά τους προηγούμενους μήνες και ιδιαίτερα μετά την απαράδεκτη Πενταμερή Διάσκεψη τον περασμένο Απρίλιο, η διεθνής κοινότητα και τα αρμόδια διεθνή όργανα , δηλαδή ο ΟΗΕ, πέρα των φραστικών δηλώσεων παραμένουν αδρανείς έως απαθείς. Όσο για το «τρίο» , (Ελλάδα ,Τουρκία ,Βρετανία), ως εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό δεν υπάρχει πλέον. Τουρκία και Βρετανία από κοινού λυσσομανούν για την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκατάσταση δύο κρατών, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ψύχραιμα» την κατάσταση που εκτυλίσσεται « σ ένα άλλο κράτος», σύμφωνα με την φράση του Μαξίμου. Και η απόδειξη είναι ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «ήρεμο καλοκαίρι» αφορά μόνον στο Αιγαίο και όχι στο σύνολο των τουρκικών προκλητικών επεκτατικών κινήσεων σε ολόκληρη την Αν Μεσόγειο, δηλαδή στην Κύπρο. Με άλλα λόγια , ο Ερντογάν εκλαμβάνει αυτή τη συμφωνία, ως πράσινο φως για να κάνει ό,τι θέλει , όπως θέλει, όταν θέλει στην Κύπρο.

Μέσα σ αυτό το επικίνδυνο σκηνικό εντάσσεται και ο ελλιπής- για το αξίωμα που φέρει- γ γραμματέας του ΟΗΕ Α Γκουτιέρες, ο οποίος συνεκάλεσε την Πενταμερή Διάσκεψη για να ακούσει « φρέσκιες ιδέες» για την επίλυση του Κυπριακού, έστω και αν αυτές «ξεχειλώνουν» εντελώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα κράτος στην Κύπρο.

Ο υποχθόνιος κ Γκουτιέρες, μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα του, έστειλε στην Κύπρο την απεσταλμένη του για να βολιδοσκοπήσει τη φόρμουλα των « δύο αυτοδιοικούμενων περιοχών» στην Κύπρο.

Αν και η φόρμουλα αυτή δεν περπάτησε χάρη στην αντίδραση της Λευκωσίας, ο κ Γκουτιέρες δεν το έβαλε κάτω. Στις τωρινές ενδιάμεσες εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προβάλει τη φόρμουλα για «έμφυτα δικαιώματα» στην Κύπρο.

Περίπλοκη και φανφαρωνική διατύπωση , που ανοίγει όμως την πόρτα για περισσότερα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας στη «μοιρασιά» των συμφερόντων και πόρων της νήσου, που εξυπηρετεί την τουρκική αντίληψη για δύο κράτη στην Κύπρο.

Γι’ αυτό εξ άλλου ο γ γραμματέας στις δύο εκθέσεις του επιμένει ότι ο μόνος δρόμος είναι η διαμόρφωση ενός «πρακτικού πλαισίου « ώστε οι δυο οντότητες να συζητήσουν την πραγματικότητες στο νησί. Αναφέρει ο κ Γκουτιέρες:

«…Παρατηρώ τις πραγματικότητες του νησιού και ότι τα μέρη έχουν εκφράσει τη σημασία εξεύρεσης ενός πρακτικού πλαισίου εντός του οποίου η πραγματική πολιτική ισότητα θα εκδηλώνεται ως κοινή αποτελεσματική συμμετοχή στην πολιτική και οικονομική ζωή του νησιού..»

Οι φράσεις αυτές φυσικά ρίχνουν νερό στο μύλο του Ερντογάν που απαιτεί και αυτός «πραγματική πολιτική ισότητα» που τη μεταφράζει σε ίση συμμετοχή» των Τ/Κ στην πολιτική και οικονομική ζωή του νησιού, όπως δηλαδή θα έπρατταν δύο ίσα κράτη μέσα στην Κύπρο.

Τι θα κάνει η Αθήνα; Και τη θα κάνει η Λευκωσία;

Θα αφήσουν το νερό να τρέξει στο νέο τουρκικό αυλάκι στην Κύπρο, αφού και οι δύο – κάθε μια για τους λόγους της- αρνούνται πεισματικά να σηκώσουν τα όπλα τους στο δικό τους «πεδίο της μάχης», που δεν είναι άλλο από τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σε λειτουργία το καφέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του τις τελευταίες ημέρες το αναψυκτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Με αυτόνομη είσοδο και με θέα στον κόλπο και στη συνοικία...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Νεκρός 45χρονος στους Αγίους Αποστόλους στα Χανιά

Ένας 45χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας του Δεκαπενταύγουστου στους Αγίους Αποστόλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος βρέθηκε πνιγμένος στην παραλία των Αγίων...

“Ράλι Ακρόπολις”… στη λεωφόρο Καζαντζάκη

Ικανότητες οδηγού που προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στο “Ράλι Ακρόπολης” θα πρέπει να έχουν όσοι κινούνται στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο Βαμβακόπουλο, ειδικά στο τμήμα...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Σασμός: Το νέο trailer που συγκλονίζει

Ακόμα πιο σαρωτικός, απόλυτα ανατρεπτικός και σίγουρα μη προβλέψιμος... Ο απόλυτος νικητής της σεζόν 2021-2022, η σειρά που κέρδιζε καθημερινά την τηλεθέαση κρατώντας εκατομμύρια τηλεθεατές...

1 Comment

  1. Τα άρθρα της κυρίας Αδάμ δεν αφήνουν καμμιά αισιοδοξία για επίλυση του κυπριακού όπως το γνωρίζαμε.Η τουρκική πολιτική είναι αδίστακτη, επεκτατική που σιγά σιγά επιτυγχάνει τους στόχους της!
    Η Ελλάδα έχει τόσους άξιους αναλυτές στα ελληνοτουρκικά και στα θέματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου!
    Τους αξιοποιεί άραγε;;;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα