Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η τριμερής “A.UK.US”

Για δεύτερη φορά ο Μπάιντεν αιφνιδιάζει. Την πρώτη με την άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν που κατακριμνήσθηκε η δημοτικότητά του και κυρίως με την συμφωνία των τριών Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ “A.UK.US.” εναντίoν της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή του Ινδοειρηνικού Ωκεανού, που η Αυστραλία τη βλέπει ως απειλή. Υπ’ όψιν ότι η Βρετανία μετά το “Brexit” προσπαθεί να αποκτήσει διεθνή ερείσματα.

Με αυτή τη συμφωνία πυρηνοποιείται ο Ειρηνικός. Η Αυστραλία θα εφοδιαστεί με στόλο πυρηνικών υποβρυχίων εγκαταλείποντας τις διαπραγματεύσεις που είχε με τη Γαλλία για την προμήθεια απ’ αυτήν 12 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων τύπου Attak κόστους 31 δισ. ευρώ. Τη δέσμευση αυτή αποδέχθηκε ο Αυστραλός πρ/ργός Μόρισον και ακύρωσε τη συμφωνία με τους Γάλλους, ανακοίνωσε δε επιπλέον, ότι στην τριμερή αποφασίστηκεη αγορά από τις ΗΠΑ και πυραύλων Tomahawk.

Στόχος των Αμερικανών είναι να προσεγγίσουν φιλικά Ινδία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ινδονησία για την ανάσχεση των βλέψεων της Κίνας. Το ερώτημα παραμένει αν τα καταφέρουν. Ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ότι θα αντιμετωπίσει την Κίνα διαφορετικά, απ’ όσο ο Τραμπ. Το πρώτο του μέλημα ήταν μαζί με τον Τζόνσον να στηρίξουν την Αυστραλία, ν’αποκτήσει “πυρηνοκίνητο στόλο υποβρυχίων με την τεχνολογία που έχουν απόκτησει από κοινού

Ο παραμερισμός της Γαλλίας με το πάγωμα της “συμφωνίας του αιώνα” για τη Γαλλική πολεμική βιομηχανία δείχνει μια προφανή έλλειψη συμμαχικής συνοχής, τη στιγμή που Γαλλία και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή. Οι Γάλλοι κατηγορώντας τους Αμερικάνους για ανακολουθία εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της Αυστραλίας ν’ άθετήσει τη συμφωνία μεταξύ τους, επειδή τούτο δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας δυο συμμαχικών χωρών. Την πικρία και τον θυμό του Μακρόν και την απογοήτευση των Βρυξελλών για το παιχνίδι που παίζουν οι Αγγλοαμερικάνοι με τους Αυστραλούς πίσω από την πλάτη τους, προσπάθησε να κατευνάσει ο Μπάιντεν λέγοντας ότι «Το Παρίσι είναι βασικός εταίρος», ζητώντας τη συνεργασία του σ’αυτόν τον τομέα. Τίνι τρόπω δεν διευκρίνισε.

Η συμφωνία “Α.UK.US” θεωρείται από το Πεκίνο ως μια “ψυχροπολεμική νοοτροπία” η δε Νέα Ζηλανδία που είναι σύμμαχος με την Αυστραλία παραμένει ανένδοτη στην απόφασή της, να μην επιτρέπει την παρουσία στα χωρικά της ύδατα πυρηνικών υποβρυχίων. Απ’ τη Ρωσία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, δεν ακούστηκε ακόμα κάποιο σχόλιο. Εμείς ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν ξέρουμε, μήπως βρεθούμε προ απρόοπτου.

Πάντως η χλιαρή αντίδραση της Κίνας είναι άγνωστο αν εκτραχυνθεί στη συνέχεια και ευελπιστούμε να μην φθάσει σε επίπεδο ενός νέου τρίτου παγκόσμιου πολέμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα