Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Χθες, με αεροπλάνα και βαπόρια Σήμερα, με UAV και USV

Η Άγκυρα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα, επενδύοντας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλοία που βγάζει στην πρώτη γραμμή. Με τον συνδυασμό εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων στρατιωτικών μέσων, η Τουρκία ευελπιστεί ότι θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και μάλιστα με πολύ μικρό οικονομικό κόστος σε σχέση με τη ναυπήγηση και εξοπλισμό μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.
Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα έχει έτοιμα τα πρώτα AUSV για επιχειρήσεις στη θάλασσα.
Πρόκειται για οπλισμένο μη επανδρωμένο πλοίο επιφανείας, μήκους μόλις 15 μέτρων, το οποίο μπορεί να εκτελεί μεγάλο αριθμό συνδυασμένων πολεμικών επιχειρήσεων όπως αναγνώριση και επιτήρηση στόχων , υποστήριξη αμφίβιων αποστολών στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίως, ηλεκτρονικό πόλεμο, αναγνώριση και εντοπισμό στόχων, καθώς και ασύμμετρες επιχειρήσεις. Το τουρκικό μη επανδρωμένο πλοίο, με τη ονομασία MARLIN είναι πλήρως τουρκικής κατασκευής και ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία της Γιάλοβα και είναι το πρώτο που κατασκευάζεται διεθνώς.
Με αυτά τα «drones της θάλασσας», τα AUSV, η Τουρκία αποσκοπεί να αλλάξει την αντίληψη των ναυτικών επιχειρήσεων και μαζί με τα εναέρια UAV να αλλάξει την αντίληψη του πολέμου ειδικά στο Αιγαίο.
Αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα πλοία θα μπορούν να επιχειρούν ως «θαλάσσια καμικάζι» σε περίοδο πολέμου εναντίον πολεμικών πλοίων , τα οποία δύσκολα θα μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως τα AUSV λόγω του μικρού όγκου και του μικρού κινητήρα τους
Σε περίοδο ειρήνης , αλλά και έντασης στο Αιγαίο, τα τουρκικά οπλισμένα AUSV θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν , παρακολουθούν και μεταφέρουν πληροφορίες για οτιδήποτε κινείται στην επιφάνεια και κυρίως κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου, στα διεθνή ύδατα των 6νμ. Καθώς ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστοί οι κανόνες ναυσιπλοΐας τέτοιων μη επανδρωμένων πλοίων, είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν στα διεθνή ύδατα και όχι μόνον. Τα τουρκικά AUSV θα μπορούν να εποπτεύουν και να κατευθύνουν παράνομες λέμβους προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας ώστε να αποφεύγουν τα πλοία του ελληνικού ΛΣ, να εποπτεύουν την ζώνη αλιείας της Τουρκίας στο Αιγαίο , δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες ψαράδες να επιτηρούν πλοία επιφανείας και υποβρύχια κλπ.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως τα θαλάσσια τουρκικά AUSV θα συντονίζονται με τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε περίοδο ασκήσεων και πολύ περισσότερο επιχειρήσεων και ακόμα περισσότερο αν θα συντονίζονται με τα αεροπορικά τουρκικά UAV τα οποία αυτή την στιγμή αλωνίζουν ανεξέλεγκτα το Αιγαίο επι 24ωρης βάσης από το Βορρά μέχρι το Νότο, καταλαμβάνοντας ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες του Αιγαίου και καταπατώντας τα 10νμ του ΕΕΧ.
Από τον Ιούνιο του 2022 η Άγκυρα σε καθημερινή βάση, μέρα και νύχτα, οργώνει το Αιγαίο από το Βορρά μέχρι το Νότο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της UAV, τα οποία συνεχώς και αδιακόπως παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία στα 10νμ του εθνικού εναερίου χώρου και έχουν σχεδόν αποκλειστικό στόχο τις ελληνικές βραχονησίδες ,σμπαραλιάζοντας την ελληνική κυριαρχία σ αυτές , έτσι ώστε να γίνει πιστευτό ‘ότι για την Τουρκία οι βραχονησίδες δεν έχουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, που πρέπει να μοιραστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας .
Ο συνδυασμός τουρκικών αεροπορικών και θαλάσσιων μη επανδρωμένων και οπλισμένων στρατιωτικών μέσων στο Αιγαίο είναι ενδεχόμενο να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά είναι ιδιαιτέρως χαμηλού κόστους , ( σε σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων και κατασκευή αεροσκαφών), αλλά και πολύ αποτελεσματικά εναντίον των στόχων τους , όπως έχει δείξει η χρήση των αεροπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πρόσφατο πόλεμο Αζερμπαϊτζάν- Αρμενίας και, με αυξανόμενους ρυθμούς στον πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον ρωσσικών στόχων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα