Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Η Τουρκία απαγορεύει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου

■ Προκειμένου να προστατεύει τους καταναλωτές

Η φετινή έλλειψη ελαιολάδου στις κύριες Μεσογειακές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, συμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ προκαλεί άλλα αποτελέσματα ανάκαμψης σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου οι υψηλότερες παραγωγές φέτος οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών λαδιού χύμα σε άλλες χώρες σε πολύ καλή τιμή.
Μετά τα καλά αποτελέσματα των εξαγωγών λαδιού από την Τουρκία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας ενημέρωσε τις Ενώσεις Εξαγωγέων ότι απαγορεύει την εξαγωγή ελαιολάδου χύμα και σε βαρέλια μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Οκτωβρίου 2023, με στόχο να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά.
Σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, η απόφαση αυτή προέρχεται από την Τουρκική Προεδρία, μετά τη διαπίστωση των σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του ελαιολάδου στα Συνεταιρικά Σουπερ Μάρκετ της χωράς «Tarım Kredi» οπού 1 λίτρο έξτρα παρθένου ελαιολάδου πωλείται από 6,73€ έως 9,43 €.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για αναστολή των εξαγωγών έως τις 31 Οκτωβρίου για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποφασίζει να αναστείλει την εξαγωγή ελαιολάδου. Αυτή, μάλιστα, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα