Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Η Τουρκική επιχείρηση στην Afrin (II)

Τελευταία είμαστε μάρτυρες της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία και συγκεκριμένα στην επαρχία Afrin της Β. Συρίας.
H Συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της Aγκυρας στην ουσία σαν εισβολή στη χώρα. Οι τουρκικές δυνάμεις επενέβησαν στην Afrin με πρόσχημα την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Στην ουσία όμως είναι με τους Σύριους Κούρδους που πολεμούν, φοβούμενοι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αυτόνομη κουρδική οντότητα στο έδαφος της Συρίας με τη δυνατότητα διασύνδεσης της με το κουρδικό στοιχείο της τουρκικής επικράτειας.
Ο τούρκικος στρατός έχει μαζί του επίσης τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προς το καθεστώς του Assad, ήτοι τον «ελεύθερο Συριακό Στρατό», στη διαμάχη της εναντίον των Κούρδων.
Μετά από περίπου δύο μήνες προσπάθειες η Τουρκία κατόρθωσε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 να καταλάβει την Afrin μέσα σε θριαμβευτικούς λόγους του κ. Ερντογάν, ο οποίος μας πληροφόρησε ό τι η Τουρκική σημαία βρίσκεται στην Afrin.
Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι είναι μια πρώτη ήττα των Κούρδων της Συρίας αλλά δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος του πολέμου και της διαμάχης της Τουρκίας με τους Κούρδους.
Οι Η.Π.Α. βοηθούσαν τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία λέγοντας ότι οι δυνάμεις αυτές πολεμούν την τρομοκρατία. Παρόλα αυτά προς το παρόν δεν βοήθησαν τους Κούρδους στην Afrin. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε ότι περίπου 30 χιλιάδες γυναικόπαιδα εγκαταλείπουν την Afrin και η τραγωδία συνεχίζεται.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Παρόλες τις θριαμβολογίες του κ. Ερντογάν το θέμα δεν τελείωσε εδώ. Οι Κούρδοι θα συνεχίσουν να πολεμούν την Τουρκία, η δε Συρία θεωρεί την πράξη της Τουρκίας σαν εισβολή στο έδαφος της. Υπάρχει επίσης και «διχογνωμία» μεταξύ των Η.Π.Α. και της Τουρκίας σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας.
Η Τουρκία τώρα, όπως έκανε και με την Αλεξανδρέττα, λέει ότι θα δώσει την Afrin στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της. Με άλλα λόγια ότι θα την κρατήσει η ίδια. Από την άλλη μεριά αυτό είναι  έδαφος της Συρίας. Είμαστε λοιπόν στην αρχή μιας μεγάλης διαμάχης που το μέλλον θα δείξει  πως θα λήξει. Από την άλλη μεριά η Τουρκία έκανε ακόμα μια νέα εισβολή και ακόμα μια τραγωδία. Η οποία συνεχίζεται.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα