Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Τυπογραφία γιορτάζει από σήμερα στα Χανιά

Την τιμητική της έχει από σήμερα στα Χανιά η αναίμακτη επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο, η Τυπογραφία! Για πρώτη φορά, το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά!
Tο συνέδριο με τίτλο “Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας” θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο (Μ.Α.Ι.Χ.) και το Σάββατο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.).
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Τυπογραφίας και τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Δήμου Αποκορώνου, του ΜΑΙΧ, της ΑΒΕΑ και της ΕΤΑΝΑΠ.
«Είναι», όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η πρώτη φορά που το συνέδριο και η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, φιλοξενείται στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν: Plantin-Moretus Museum (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO- Βέλγιο), Deutsches Museum (Γερμανία), Εθνικό Τυπογραφείο της Γαλλίας, St. Bride Foundation (Λονδίνο), Jikji Korea (Ν. Κορέα), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κ.ά.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (IAPM) με τη συμμετοχή του Μουσείου Τυπογραφίας. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά. Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Α.Μ. (Μεγάλο Αρσενάλι) θα φιλοξενηθεί η έκθεση “Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας” με εκθέματα από το Μουσείο Τυπογραφίας. Διάρκεια έκθεσης από σήμερα Πέμπτη έως τις 17 Μαΐου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Σήμερα Πέμπτη:
• 19:00 Έναρξη Συνεδρίου στο ΚΑΜ Καλωσόρισμα – χαιρετισμοί επισήμων
• 19:30 Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας (Ελλάδα): “Γνωριμία με τον τόπο που γίνεται το συνέδριο”
• 19:50 Γιάννης Φίλης, καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ελλάδα): “Μουσεία Τυπογραφίας: αρχεία πολιτισμού”
• 20:30 Alan Marshall, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Γαλλία): “Πως το έντυπο έγινε κληρονομιά: 150 χρόνια μουσεία τυπογραφίας”
• 21:10 Μιχάλης Μεϊμάρης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ινστιτούτο για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση, UNESCO “Sense Crete: Πολιτισμική δράση επαυξημένης πραγματικότητας – μοχλός ανάπτυξης με κέντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων”.

Αύριο Παρασκευή:
• 09:15 – 11:15 Καλωσόρισμα και ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας
Πρωινή Συνεδρία (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο). Συντονιστής: Παρασκευάς Περάκης, Διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”
• 11:50 Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτων, Ιστορικός του βιβλίου και Ερευνητής (Ελλάδα): “Εξασκώντας την Ελληνική Τυπογραφία (15ος – 18ος αιώνας)”
• 12:30 Γεράσιμος Λεωνίδας, αναπληρωτής Καθηγητής Τυπογραφίας στο Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας, αντιπρόεδρος της ATypI (Ηνωμένο Βασίλειο): “Διαμορφώνοντας ταυτότητες μέσα από οργανωμένες συλλογές”
•13:10 Γιώργος Ματθιόπουλος Καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (Ελλάδα): “Η Ελληνική Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου”
•Απογευματινή Συνεδρία
Συντονιστής: Έλια Κουμή, Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας
•14:50 Guy Hutsebaut, επικεφαλής των συλλογών του Μουσείου Plantin – Moretus (Βέλγιο): “Μουσείο Plantin-Moretus: Αφήγηση για ένα νέο κοινό με σεβασμό σε μία εύθραυστη συλλογή”
•15:20 Jurgen Bonig πρόεδρος του Zeichen der Welt e.V. (Γερμανία): “Αλφάβητα του κόσμου στο τυπογραφείο J.J.Augustin στο Gluckstad, Αμβούργο”
16:00 Patrick Goossens, συλλέκτης ιστορικών τυπογραφικών μηχανημάτων και ανεξάρτητος ακαδημαϊκός (Βέλγιο): “Συλλέκτες και η πραγματική τέχνη της τεχνολογίας της ιστορικής τυπογραφίας”
16:50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
17:10 Κλήμης Μαστορίδης, Καθηγητής Τυπογραφίας & Γραφικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος): “Μετατρέποντας μία (τυπογραφική) συλλογή σε μουσείο στην Κύπρο”
17:50 Νίκη Σιώκη, επίκουρη καθηγήτρια Τυπογραφίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος): “Εξω από τα μουσεία τυπογραφίας: τα έντυπα σε τοπικές μουσειακές συλλογές της Κύπρου” (αγγλικά)

• Σάββατο:
• 09:50 Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (μόνο για τα μέλη) στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
• 16:00 Επίσκεψη στο Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου
• 17:30 Επίσκεψη στο Μοναστήρι – Μουσείο Αγίας Τριάδας

Κλειστό αύριο το Μουσείο Τυπογραφίας

Αύριο Παρασκευή το Μουσείο Τυπογραφίας θα παραμείνει κλειστό για το κοινό λόγω του Συνεδρίου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα