Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η θέση του ψευδοκράτους

Το τελευταίο καιρό και κάτω από τον κ. Ersin Tatar οι θέσεις της τουρκικής πλευράς είναι λύση για δυο χωριστά Κράτη με πολιτική ισότητα κλπ. Το θέμα του αριθμού των τουρκοκυπρίων, των δομών ενός ανεξάρτητου κράτους κλπ δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψην από την τουρκική πλευρά. Επίσης η πραγματικότητα ότι τα κατεχόμενα δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας και βέβαια, σε πολλά θέματα, παρόλο που αυτό παρασιωπείται, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, του «εγκληματικού» καθεστώτος, κάποτε φαίνεται να περνά απαρατήρητο. Αυτό το θέμα του “Κράτους”-παρία ξαναεμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με τη δολοφονία του Χαλίλ Φαλγιάλι.

Ο Χαλίλ Φαλγιάλι φαίνεται ότι ήτο ένας σημαντικός σκοτεινός παράγοντας στα κατεχόμενα που οι «επιχειρήσεις» του επεκτείνονταν, μεταξύ άλλων, στο ποδόσφαιρο, τη «φιλανθρωπία» και τους πολιτικούς. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Φαλγιάλι είχε σχέσεις με την πολιτική elite των κατεχομένων και ότι ο άνθρωπος αυτός χρηματοδοτούσε πολιτικά κόμματα στο ψευδοκράτος. Ήταν επίσης ενεργητικός στα καζίνο και στα άλλα τυχερά παιχνίδια.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την πολιτική του για τα δύο κράτη και για την ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Το ερώτημα, ίσως και αφελές, είναι πως μπορεί ένα τέτοιο μόρφωμα να είναι ή να γίνει ανεξάρτητο Κράτος. Η διαφθορά μαίνεται και αυτή όχι μόνο δεν ελαττώθει αλλά θεριεύει συνέχεια από την εποχή του κ. Asil Nadir και των διαδόχων του. Είναι φανερό, παρόλο που αυτό είναι μια αλήθεια à la Palisse, ότι ένα τέτοιο μόρφωμα δεν μπορεί να είναι Κράτος ή και χωριστό Κράτος. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και διερωτάται κάποιος για το μέλλον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα