Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Τελωνειακή Ένωση, το υπερ-όπλο της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκέπτεται να χρησιμοποιήσει το μοναδικό ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό όπλο που διαθέτει απέναντι στην εχθρική και άκρως επιθετική πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην ελληνική κυριαρχία κα τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Aυτό δεν είναι άλλο από την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας, η οποία έχει επιτρέψει στην Τουρκία, λόγω της σκανδαλώδους συμφωνίας εξαγωγής τουρκικών προϊόντων χωρίς δασμούς (και ποσοτικούς περιορισμούς στα γεωργικά προϊόντα στην ΕΕ) να αποθησαυρίσει μόνον το 2019 το ιλιγγιώδες ποσό των 70 δις ευρώ, ενώ το συνολικό «οικονομικό αλισβερίσι» ΕΕ-Τουρκίας ανέρχεται στο ομοίως ιλιγγιώδες ποσό των 140 δις ευρώ μόνον τό 2019.

Ο κάτωθι πίνακας είναι τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 08/05/2020. Όταν ο αναγνώστης περάσει το πρώτο σοκ θα διαπιστώσει από τον ίδιο πίνακα ότι οι αδασμολόγητες εξαγωγές της Τουρκίας στην ΕΕ από το 2009 μέχρι το 2019 , (στον πίνακα με κόκκινο χρώμα), αυξάνονται αλματωδώς, σε σημείο ώστε πέρσι το ισοζύγιο να διαμορφώνεται αρνητικά για την ΕΕ.

Αυτός ο πακτωλός χρημάτων προς την Τουρκία «βρέξει -χιονίσει» δίνει –λογιστικά πάντα- στην Άγκυρα την ευχέρεια να εξοπλίζεται συνεχώς (σ.σ. στον ευρωπαϊκό χώρο , κυρίως από την Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) ,ώστε με άνεση να ασκεί στρατιωτική διπλωματία σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ελλάδα επομένως ( αλλά και η Κύπρος) έχουν κάθε δικαίωμα και καθήκον ως πλήρη μέλη της ΕΕ που «τροφοδοτούν « την Τουρκία ετησίως και απρόσκοπτα με πακτωλό χρημάτων, να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή «οικονομική διπλωματία» που διαθέτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την συνεχή και σε όλα τα επίπεδα απειλή από την Τουρκία.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μέσω της ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Δηλαδή με την επιβολή δασμών σε επιλεγμένα εξαγώγιμα τουρκικά προϊόντα ανάλογα με τον βαθμό επιθετικότητας της Τουρκίας, έτσι ώστε η Άγκυρα να αισθανθεί «στο πετσί» της τον ισχυρό οικονομικό κλοιό πάνω στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της.

Είναι ηλίου φαεινότερο και έχει γραφεί πολλαπλώς ότι η Άγκυρα χλευάζει τις άλλες «κυρώσεις» σε βάρος της , αλλά φοβάται πραγματικά τις κυρώσεις από την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ. Γι αυτό και σε όλες τις επικοινωνίες του με την οικονομική «προστάτιδα του» Α Μέρκελ , ο Τ. Ερντογάν δεν έχει παραλείψει ποτέ να αναφερθεί στην απαίτηση του να μην αγγίξει κανείς την Τελωνειακή Ένωση, απειλώντας με το μεταναστευτικό «που θα πνίξει την Ευρώπη».

Όπως είναι γνωστό η Α.Μέρκελ μέχρι στιγμής είχε διασφαλίσει από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η Αθήνα δεν θα επιμείνει σε «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση της στο Βερολίνο- για να μην μπει η κυβέρνηση « σε περιπέτειες» -και στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής περιορίστηκε στις χλιαρές προς την Τουρκία, προσβλητικές και περιφρονητικές προς την Ελλάδα και την Κύπρο, (που αντιμετωπίζουν τουρκική απειλή στην κυριαρχία τους), ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Τουρκία.

Με τον σοβαρό πλέον κίνδυνο η κυβέρνηση να χάσει και την -πολυδουλεμένη και πολυχρονεμένη- «επιτυχία» της στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης, λόγω της- χωρίς αποτροπή- τουρκικής απειλής, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε –άτσαλα για την ώρα- να ενεργοποιήσει το μεγάλο όπλο της εναντίον της Τουρκίας: την Τελωνειακή Ένωση.
Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ- Τουρκίας , αλλά να προχωρήσει η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της.

Στην πρώτη περίπτωση , η Αναστολή θα «πάρει σβάρνα» όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ισχυρό οικονομικό αλισβερίσι με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Αναθεώρηση, δηλαδή η επιβολή επιλεκτικών δασμών σε τουρκικά προϊόντα, επιτρέπει στην Ελλάδα ένα ευρύ πεδίο ενδο-ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων , με τελικό πάντα στόχο το ισχυρό οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία προς σωφρονισμό της με την πραγματικότητα του Διεθνούς Δικαίου.

Ομοίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να επεξεργαστεί την αυστηρή ρήτρα απαγόρευσης χρήσης από την Τουρκία εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ οπλικών συστημάτων, που αυτή αγοράζει από άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Υ.Γ.
Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλώς ότι αυτή η στήλη έχει εγείρει προ πολλών μηνών την Τελωνειακή Ένωση, ως το μόνο ισχυρό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες