Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Η συνάντηση του κ. Biden, με τον κ. Putin στη Γενεύη και ο μεγάλος απών

Πολλά γράφηκαν και ακούστηκαν στα διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Biden-Putin της 16ης Ιουνίου, 2021 στη Γενεύη. Έγινε επίσης μνεία για την ανάλογη συνάντηση του 1985 μεταξύ του Προέδρου Reagan και του Gorbatchev της τότε Σοβιετικής Ένωσης, πάλι στη Γενεύη.

Το θέμα, όμως, τότε ήταν διαφορετικό για μερικούς λόγους. Το 1985 δυο ήταν οι Υπερδυνάμεις στον πλανήτη: οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Σήμερα υπάρχει και η Κίνα.

Δεν μπορεί κάποιος να ισχυρισθή ότι τα προβλήματα του πλανήτη μας μπορούν σήμερα τελεσίδικα να συζητηθούν και τελικά να λυθούν σε μια συνάντηση μεταξύ μόνον των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το εκτόπισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι τέτοιο, που η παρουσία της είναι οπωσδήποτε απαραίτητη. Επιπλέον, η συνάντηση του 1985 είχε σημειώσει την αρχή του τέλους του ψυχρού πολέμου. Φέτος η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Στη Γενεύη φέτος συνέβη και ένα άλλο… ευτράπελο: Οι κκ. Biden και Putin συναντήθηκαν στο Parc des Granges. Το 1985, όμως, οι Reagan και Gorbatchev συναντήθηκαν στη βίλλα Fleur d’ eau, μια τοποθεσία, που αρμόζει περισσότερο σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Και να ήθελαν, όμως, φέτος οι κκ. Biden και Putin να συναντηθούν στη βίλλα Fleur d’ eau δεν θα μπορούσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι έχει αγορασθεί από το 2008 από το Ινστιτούτο Κομφούκιος της Κίνας. Είναι δηλαδή τώρα κινεζικής ιδιοκτησίας, όπως και πολλά άλλα κτήρια στη Γενεύη!

Οι διεθνείς σχέσεις και η διεθνής σκηνή έχουν αλλάξει από το 1985. Κοντά στις δυο υπερδυνάμεις της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχής προστέθηκε και μια τρίτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που κάνει την παρουσίαν της καθημερινά όλο και περισσότερο αισθητή.

Λάρνακα, 3 Αυγούστου, 2021

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα