Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

«Η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία»

Με συμμετοχές από την Κρήτη πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το Γ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία».

Στο συμπόσιο στο οποίο έλαβαν μέρος Ακαδημαϊκοί, Ερευνητές, Μελετητές και υποψήφιοι Διδάκτορες, με 18 ανακοινώσεις, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Γύπαρης, ο οποίος από τις 22/10 έως και τις 26/10, επισκέφτηκε την Κύπρο, επίσημος προσκεκλημένος του Κοινοτικού Συμβούλιου Πισσουρίου της Περιφέρειας Πάφου, καθώς και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές του Συμποσίου ήταν και ο Δρ. Αντώνης Σκαμνάκης, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε εργασία για τον Επαναστατικό Τύπο της περιόδου της Επανάστασης.
Στο επίσημο μέρος της έναρξης του Συμποσίου, απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης και ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσημο δείπνο, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων.
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, 90η επέτειο από την εξέγερση κατά των Βρετανών αποικιοκρατών, που έγινε στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 1931, πραγματοποιήθηκε Εθνικό Μνημόσυνο για τους φυλακισθέντες Πισσουριώτες στα Οκτωβριανά, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πισσουρίου, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης και Βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο των Οκτωβριανών, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, από τις Πολιτειακές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου και ακολούθησαν Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί από το Χορευτικό Όμιλο «Νόστος Πισσουρίου». Ο κ. Γύπαρης κατέθεσε Στεφάνι, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης.
Την επόμενη μέρα των εορτασμών, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, είχε συνάντηση με τον Κοινοτάρχη Πισσουρίου, κ. Λάζαρο Λαζάρου, Εκπροσώπους της Περιφέρειας Πάφου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου.
Στην ομιλία του ο κ. Γύπαρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εύανδρος Κρήτη χαιρετά τη μεγάλη της αδελφή, την ηρωική και πολύπαθη Κύπρο και αποδίδει σήμερον ένα ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας Κύπριους μαχητές που έδωσαν τις πολύτιμες ζωές τους και πότισαν με το τίμιο αίμα τους την ιερή και ξεχωριστή γη της Ελλάδας και της Κύπρου, πολεμώντας για τη Λευτεριά.
Ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωές μας, να θυμόμαστε όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για την Λευτεριά, όχι μόνο ως Τιμή αλλά και ως Μνήμη και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για την υπέρτατη θυσία τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα