Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Η συμμετοχή του ΓΕΛ Κολυμβαρίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

■ “CATCH THE EUROPEAN SUN” στις 11-13 Μαΐου 2021 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Οι εκπαιδευτικοί (Κουτουλάκης Ζαχαρίας – διευθυντής & Συντονιστής του Προγράμματος, Μαρία Μαρολαχάκη, Χαμηλάκη Αικατερίνη & Κωνσταντούρας Ιωάννης – φιλόλογοι) και οι μαθητές του ΓΕΛ Κολυμβαρίου συμμετείχαν σε εικονική κινητικότητα (virtual mobility) στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “CATCH THE EUROPEAN SUN” που πραγματοποιήθηκε στις 11-13 Μαΐου 2021 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων μελών του προγράμματος, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας της πανδημίας, κατέστη αδύνατο να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και αντικαταστάθηκε από μια διαδικτυακή συνάντηση στην πλατφόρμα Meet της Google. Στην παρούσα εικονική δράση συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τουρκία που παρουσίασαν εργασίες και αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην ηλιακή ενέργεια. Παράλληλα, οι μαθητές παρουσίασαν εικαστικά δρώμενα εμπνευσμένα από τον ήλιο.

Ειδικότερα, οι Ιταλοί μαθητές, ως εκπρόσωποι της συντονίστριας χώρας, είχαν την ευκαιρία να προβάλουν μια ενδιαφέρουσα κατασκευή ενός ηλιακού σακιδίου (solar rucksack), ενώ μέσα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ψηφιακές δημιουργίες «ξενάγησαν» τους ευρωπαίους συμμαθητές τους στην πόλη τους το Καμπομπάσο (Campobasso). Οι Έλληνες μαθητές ανέλαβαν να μιλήσουν για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την περαιτέρω χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Επιπλέον, επιμελήθηκαν τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) στο οποίο μία ομάδα παιδιών χόρεψαν, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν κρητικές μαντινάδες με θέμα τον ήλιο.

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους Έλληνες μαθητές. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «ήταν υπέροχο που μπορέσαμε να συναντηθούμε με παιδιά από άλλες χώρες, έστω και διαδικτυακά», «μάθαμε τόσα για την κουλτούρα των άλλων χωρών αλλά και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σχολείων που βρίσκονται εκεί», «ένιωσα από την αρχή οικειότητα με τους συμμετέχοντες από τις άλλες χώρες, Τούρκους, Πορτογάλους, Ιταλούς, Πολωνούς νέους και από τις συζητήσεις μας ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά!!!», «ήξερα πολύ καλά γιατί συμμετείχα σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, μετά την συνάντηση αυτή, έστω και μέσω του διαδικτύου, δε θα μετανιώσω για την απόφαση μου αυτή», «η επίσκεψη μας στην ΟΑΚ υπήρξε μια μοναδική εμπειρία καθώς μάθαμε τόσο για την πράσινη ενέργεια όσο και για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών για ένα πράσινο μέλλον».

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην Ο.Α.Κ και ιδιαιτέρως στον Διευθυντή της, τον κ. Ζορμπά Κωνσταντίνο και στον επιστημονικό συνεργάτη της, τον κ. Καλογεράκη Αντώνιο για την υποστήριξη και τη φιλοξενία τους κατά το τριήμερο της εικονικής κινητικότητας του σχολείου μας αλλά και για την ουσιαστική ανταπόκρισή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του παρόντος Ευρωπαϊκού Προγράμματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα