Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020

Η “Συμφωνία”

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εξ αιτίας ενός άρθρου του κ. Μητσοτάκη, που δημοσιεύθηκε στις παγκοσμίου φήμης εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde όπου αναφέρεται σε “έγγραφο συμφωνία” Αθήνας Αγκυρας για διάλογο κατόπιν μεσολάβησης της κας Μέρκελ στο Βερολίνο επί τριήμερου. Οι προθέσεις της ήσαν να τηρηθούν ίσες αποστάσεις μεταξύ ενός κράτους μέλους και μιας τρίτης χώρας, πράγμα, που ενεθάρρυνε την Τουρκία, να σηκώσει μπαϊράκι και τώρα η γερμανική διπλωματία αδυνατεί, να κατευνάσει την αρρωστημένη προκλητικότητα του Ερντογάν.
Η περί ου ο λόγος “συμφωνία” προετοιμάστηκε στο παρασκήνιο σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, δεν διεψεύσθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι επί τούτου ενημερώθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για το τί διημήφθη στη συνάντηση του Βερολίνου.
Η κα Γεννηματά καταλόγισε ευθύνες στον πρ/ργό, ότι απέκρυψε, όχι μόνο απ’ τον ελληνικό λαό και τα κόμματα, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο μαθεύτηκε από τον ξένο Τύπο, απαίτησε δε «να δοθεί στα πολιτικά κόμματα της βουλής» κάθε έγγραφο.
Από εδώ κι ύστερα τίθενται καίρια ερωτήματα, για τα οποία πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός αν πράγματι υπήρξε μυστική διπλωματία και πώς είναι διατυπωμένη η “έγγραφη συμφωνία”. Μπορεί να ενημερώθηκε η αντιπολίτευση, αλλά αλλιώς μετράει η ενημέρωση και αλλιώς είναι το κείμενο, διότι στις λεπτομέρειες κρύβει ο διάβολος την ουρά του.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μόνο μία διαφορά, “την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος”. Πώς αντιμετωπίστηκε τούτο και αληθεύει, ότι αντικαταστάθηκε με τη φράση “θαλασσίων ζωνών”; Μήπως πρόκειται για τις περιοχές και μόνον, εκεί που έκανε περατζάδα το τουρκικό ερευνητικό; Αποδεχθήκαμε να συζητηθούν και άλλα θέματα και απαιτήσεις, που έχει κατά νου η Τουρκία; Τέθηκε θέμα λύσης των “αμφισβητούμενων θαλασσίων ζωνών” και συμπεριελήφθηκε στη “γραπτή αποτύπωση” των συζητήσεων ο όρος της “μέσης γραμμής”;
Πάμε για διάλογο βάσει του Δικαίου της θαλάσσης, που το χουν κυρώσει 164 χώρες όχι όμως η Τουρκία;
Ο Ερντογάν επιδιώκει να γίνει επικυρίαρχος στην Ανατ. Μεσόγειο με την Ελλάδα να έχει περιορισμένη αυτοτέλεια. Τούτο δεν του το επιτρέπουν οι Αμερικανοί, οι δε Γερμανοί εδέησε να καταλάβουν, ότι οι υπερφίαλες απαιτήσεις του “νεοσουλτάνου” δεν είναι δυνατόν να βρουν ανταπόκριση. Πολύ δε ο Μακρόν, που για λόγους αρχής ανέκαθεν ήταν εναντίον των επιδιώξεων του Ερντογάν και το αποδεικνύει με διπλωματική ρητορική και εμπράκτως.
Πάντως από αρμόδιες πηγές διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για έγγραφη συμφωνία, με νομική ισχύ αλλά περί “γραπτής αποτύπωσης” όπως την χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες στη ΔΕΘ.
Οι “δεσμεύσεις” και η απόσυρση του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα βελτιούμενης κατάστασης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες