Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η στέρνα στα Δώματα

Αλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε στα βουνά μας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, πριν λίγες ημέρες.
Πρόκειται για τη στέρνα που βρίσκεται στην πεζοπορική διαδρομή από τη Σούγια προς την Αγία Ρουμέλη, η οποία εδώ και δεκαετίες ήταν σε πλήρη “αποσύνθεση”.
Οι Ελληνες και οι αλλοδαποί που περπατούσαν σε αυτή την περιοχή είχαν μεγάλη ανάγκη από νερό, προπαντός τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου είναι από τις ελάχιστες στέρνες, που είναι πάνω στο μονοπάτι Ε4 του παραλιακού μετώπου. Μετά την επισκευή της στέρνας, τέσσερα κυβικά νερό θα κρατηθούν και θα είναι στη διάθεση όποιων περπατούν στην περιοχή.
Μεγάλη ήταν η βοήθεια της Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ. που με πλοίο της μετέφερε τρεις τόνους δομικών και μονωτικών υλικών μέχρι την παραλία των Δωμάτων.
Από εκεί 6 μέλη του Συλλόγου μας, μετά από υπεράνθρωπη τριήμερη προσπάθεια ανέβασαν με την πλάτη όλα τα υλικά στον περιβάλλοντα χώρο της στέρνας.
Η κλίση στο σημείο εκείνο του μονοπατιού ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμα και τα δύο μουλάρια που μας παραχώρησε η Διεύθυνση Δασών Χανίων ήταν αδύνατον ν’ ανεβάσουν το φορτίο…
Στη συνέχεια έμπειροι εργάτες με την καθοδήγηση του εργολάβου, καθάρισαν τις λάσπες και τους ξερούς κορμούς, που βρισκόταν στην ανοιχτή, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, στέρνα.
Με ειδικά επιχρίσματα και τσιμεντοειδή και με νέα δομικά υλικά έγινε από την αρχή σωστή εργασία και αφού όλη η κατασκευή υπερυψώθηκε 30 εκατοστά από το έδαφος, σκεπάστηκε (όλη η στέρνα) με πλάκα από ενισχυμένο μπετόν. Ολος ο περίγυρος καθαρίστηκε και έγινε μια πλύστρα για να διοχετεύεται το νερό μέσα στη στέρνα.
Ο κουβάς και το σκέπαστρο 0,45 εκ. χ 0,45 εκ. από λαμαρίνα, συμπλήρωσαν την κατασκευή. Είναι η τρίτη στέρνα στην οποία ο Ορειβατικός Σύλλογος κάνει παρέμβαση τα τελευταία χρόνια στα Λευκά Όρη.
Να θυμίσουμε τις δυο προηγούμενες, που ήταν η στέρνα του Τζάτζιμου στην είσοδο του φαραγγιού της Τρυπητής, που έγινε μεταφορά 12 τόνων οικοδομικών και μονωτικών υλικών με ελικόπτερο, αλλά και εθελοντική εργασία 20 μελών του Ορειβατικού, για τέσσερα Σαββατοκύριακα σε ένα μέρος, που για να προσεγγίσεις με τα πόδια θέλεις δυο και πλέον ώρες.
Αμέριστη ήταν τότε η βοήθεια του νυν δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, που τότε ήταν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας.
Η τρίτη στέρνα ήταν στον Ποταμό, στο κέντρο των Λευκών Ορέων, από την οποία οι άξιοι εθελοντές έβγαλαν κουβά – κουβά, πολλά κυβικά λάσπη και φερτά υλικά, πριν την επισκευή της.
Για όλα τα κτίσματα στα βουνά μας στα οποία ο Σύλλογος έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, θα κάνουμε χωριστή αναφορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα