Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Η Σκωτία, ο νέος ηγέτης της και το Brexit

Από την εποχή που το Ηνωµένο Βασίλειο (Η.Β.) άρχισε τις προσπάθειές του για έξοδον από την Ευρωπαϊκήν Ένωση (ΕΕ), ήταν φανερό ότι υπήρχε ένα µεγάλο µέρος των Σκώτιων, που ήθελαν να παραµείνουν.
Η τότε πρώτη Υπουργός και αρχηγός του Σκωτικού Εθνικού Κόµµατος (SNP) Nicola Sturgeon ήταν δυναµικά εναντίον του Brexit και ζητούσε τότε δεύτερο δηµοψήφισµα για να αποφασίσει ο λαός της Σκωτίας αν θέλει να παραµείνει στην ΕΕ ή όχι. Στο διεξαχθέν δηµοψήφισµα, ως γνωστόν, η Σκωτία ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit. Από το Brexit και πέρα το θέµα της παραµονής της Σκωτίας ή όχι στο ΗΒ και εποµένως εκτός της ΕΕ παραµένει πάντα µετέωρον.
Η Sturgeon, η δυναµική ηγέτης της Σκωτίας και φανατική υπέρ της παραµονής στην ΕΕ, παραιτήθηκε ξαφνικά το Φεβράρη του 2023. Αυτό έφερεν αναστάτωση στη χώρα. Την εξουσία µετά ανέλαβε ένας 38ετής πολιτικός, ο Humza Yousaf, από πατέρα Πακιστανό και µητέρα Παλαιστίνια. Έτσι, µαζί µε τον Πακιστανικής καταγωγής Πρωθυπουργό του Η.Β. Rishi Sunak, αποτελούν δύο «Ασιάτες» ηγέτες στη Βρετανίαν.
Ο Yousaf ανάλαβεν την εξουσία δύσκολα και σε δύσκολους καιρούς για τον ίδιο, για το κόµµα του και για τη χώρα του.
Προσπαθεί να διορθώσει τη κατάσταση. Να βρει διαφορετικές λύσεις στα προβλήµατα απ’ αυτές που δοκιµάζουν οι Συντηρητικοί και Εργατικοί αντίπαλοί του. ∆εν συµφωνεί µε τους Εργατικούς, που δεν αντιτίθενται στις πολιτικές των Συντηρητικών π.χ. για το Brexit.
O Yousaf θα ήθελε µιαν ανεξάρτητη Σκωτία. Θα ήταν διατεθειµένος να συµµαχήσει µε τους Εργατικούς για να εκδιώξει τους Συντηρητικούς, µε αντάλλαγµα ένα νέο δηµοψήφισµα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πράγµα το οποίον δεν δέχονται οι Συντηρητικοί.
Ο Yousaf πιστεύει ότι το πρόβληµα της Σκωτίας είναι ότι αποτελεί µέρος του Η.Β. Γι’ αυτό η πολιτική του είναι να επιτύχει ανεξαρτησίαν από το Η.Β.

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), ∆ιδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών & ∆ιεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραµµατείας του ΟΗΕ στο Τµήµα των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρον Επιστηµονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιµελητής του Πάντειου Πανεπιστηµίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα