Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η σκέψη της ημέρας: Οι λέξεις είναι μικρές και λίγες

Ψέματα!!! Οι λέξεις είναι τεράστιες, πλούσιες και άπειρες!!! Όμως… κάποια πράγματα, πρόσωπα, καταστάσεις, συναισθήματα δεν χωράνε στις λέξεις, δεν στριμώχνονται. Δεν περιγράφονται. Τα βλέπεις, τα αισθάνεται, τα ζεις. Θες κάποια στιγμή να τα περιγράψεις για κάποιο λόγο. Πώς να τα περιγράψεις; Πώς να τα στεριώσεις με λόγια; Προσπαθείς να τα δώσεις με παρομοιώσεις, με αλληγορίες, με κοινές ή σπάνιες λέξεις. Πολλές φορές με κραυγές ή με δάκρυα. Ακόμα και με ρίμες ή με μύθους. Πώς να περιγράψεις την έκσταση; Πες την σαν παραμύθι. Πες πως κάποιο άτομο κοιμόταν βαθιά και μια δυνατή βροντή και μια εκτυφλωτική λάμψη το ξύπνησαν βίαια κι άρχισε να αιωρείται σ’ ένα ροζ σύννεφο με τον ήχο μιας απαλής μουσικής. Κι από ‘κεινη τη στιγμή άρχισε να ψάχνει μέσα του και γύρω του για να μπορέσει να εξηγήσει τα φαινόμενα.
Όπως ο ΜΕΓΑΣ ΕΚΣΤΑΤΙΚΟΣ (Καζαντζάκης- Ασκητική)
Δεν περιγράφεται, δεν στριμώχνεται σε λέξεις. Όμως είναι παντού και σου μιλά με εικόνες. Τον βλέπεις στα λουλούδια, στα δέντρα, στα ζώα, στις θάλασσες, στη ζωή και στον θάνατο. Στον άντρα και στη γυναίκα. Στη λάσπη, στη βροχή, στον πόνο και στην παρηγοριά, στον έρωτα και στην αγάπη.
Βλέπεις, αισθάνεσαι, ζεις.
Στην καθημερινότητα η έκσταση που σε φέρνει σε κορυφαία κατάσταση δεν περιγράφεται. Όπως ο έρωτας και ο χορός και άλλες καταστάσεις ευδαιμονίας. Απλά αφήνεσαι να τα ζεις.
Τη φρίκη πώς να την περιγράψεις; Τη βία; Το έγκλημα;
Κυκλοφορεί πολύ στις μέρες μας σαν ένα φυσιολογικό και δεδομένο φαινόμενο. Θλιβερό!!! Ανακυκλώνεται και διαιωνίζεται.
Όταν ζεις καταστάσεις βίας, πόνου και αδιεξόδου, νιώθεις πως η στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου τρίζει και πως από στιγμή σε στιγμή θα πέσει και θα σε συνθλίψει.
Μετακινήσου έγκαιρα μπας και γλιτώσεις τη συντριβή. Άλλοτε νιώθεις πως είσαι στην άκρη του γκρεμού. Ένα βήμα και θα βρεθείς στο κενό. Κάνε δύο βήματα πίσω κι άλλα δύο, μπας και γλιτώσεις τη θανατηφόρα πτώση. Αν ζεις σε αρρωστημένη σχέση, νιώθεις πως έχεις πέσει σε υπόνομο. Καλά θα κάνεις να εκπέμψεις SOS, κάποιος θα σ’ ακούσει και θα προλάβεις να σωθείς.

Υ.Γ. Κλείστε τα αυτιά σας στις ειδήσεις που μας σερβίρουν έντεχνα τη φρίκη ανακυκλωμένη.
Δεν είναι είδηση οι πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Είδηση θα ήταν αν μας έλεγαν πως η αγάπη φύτεψε ένα τριαντάφυλλο και ο κόσμος έγινε όμορφος.
Αυτό θα ήταν αναγέννηση. Την εποχή της αναγέννησης περιμένω. Μάταια; Θα δείξει…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα