Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Η συνάντηση Trump -Πούτιν στο Ελσίνκι

Στις 16 Ιουλίου 2018 η πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου Trump και του προέδρου Πούτιν έλαβε χώρα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.
Το τέλος της συνάντησης βρήκε το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής συμπεριλαμβανομένων και των ρεπουμπλικάνων «να πνέουν μένεα» εναντίον του προέδρου Trump. Οι Αμερικανοί επικρίνουν την «αδυναμία» του κ. Trump απέναντι στο Πούτιν κυρίως για το θέμα της ισχυριζόμενης ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016. Υπάρχουν ισχυρισμοί από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι οι Ρώσοι αναμείχθησαν σε αυτές τις εκλογές, πράγμα που βοήθησε, κατ’ ισχυρισμό, τον κ. Trump εναντίον της κας. Hillary Clinton. O κ. Trump απέφυγε να κατηγορήσει τον κ. Πούτιν για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη. Ο κ. Πούτιν αρνείται αυτό το γεγονός και είπε ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί μια κοινή έρευνα από την Ρωσία και τις ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα. Ορισμένοι αμερικανοί διερωτώνται γιατί ο κ. Trump έχει αυτή την συμπεριφορά απέναντι στη Ρωσία; Και μήπως κατέχουν κάτι οι Ρώσοι εναντίον του. Ο αρχηγός της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη γερουσία κ. Chuck Schumer δήλωσε ότι ουδέποτε αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε έναν αντίπαλο όπως ο κ. Trump υποστήριξε το κ. Πούτιν. Ο δε ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John McCain είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι μεταξύ των δυο προέδρων ήταν «μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις από έναν αμερικανό πρόεδρον».
Ο κ. Trump υπερασπίστηκε της πολιτικής του γι’ αυτό το θέμα και είπε ότι εφ’ όσον οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι δυο μεγαλύτερες πυρηνικές Υπερδυνάμεις πρέπει να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Σχετικά με τη Συρία, οι δυο πρόεδροι είπαν ότι θα ήταν καλό να την κρατήσουν ασφαλή όπως επίσης και το Ισραήλ. Ο κ. Πούτιν είπεν ότι αν η Συρία γίνει ασφαλής τότε οι Σύριοι μετανάστες θα επιστρέψουν στη πατρίδα τους και αυτό θα αμβλύνει το πρόβλημα των μεταναστών στην Ευρώπη.
Είναι φανερό ότι η συνάντηση αυτή μεταξύ των δυο Υπερδυνάμεων ήταν μόνο η αρχή. Στο θέμα των αμερικανικών εκλογών φαίνεται ότι ο κ. Trump έχει και ο ίδιος ενδιαφέρον. Ας ελπίσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και ότι οι δυο Υπερδυνάμεις θα προσπαθήσουν να συνεννοούνται στα διάφορα προβλήματα, όσο βέβαια μπορούν, έχοντας υπόψη τα συμφέροντά τους. Το κυριότερο είναι η όσο το δυνατό προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων.

Λάρνακα, 18 Ιουλίου, 2018


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα