Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Η Σαμαριά… αλλιώς!

Για 8η συνεχόμενη χρονιά έγινε πριν λίγες μέρες ο Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος-Πεζοπορίας στο φαράγγι της Σαμαριάς, οργανωμένοs από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη χρονιά και η φετινή διοργάνωση είχε αρκετές διαφορές, κυρίως στην προετοιμασία του αγώνα. Εκατόν εβδομήντα αθλητές – ορειβάτες πήραν μέρος από τους οποίους 26 αλλοδαποί, από 11 διαφορετικές χώρες. Πολλές γυναίκες και πάρα πολλοί καινούργιοι δρομείς συμμετείχαν και αυτή τη χρονιά.
Σαράντα πέντε εθελοντές του Συλλόγου, μοιρασμένοι σε επτά σταθμούς, παρείχαν κάθε βοήθεια και άφθονα νερά και ισοτονικά στους αγωνιζόμενους. Σοβαρή και η βοήθεια του Περιφερειακού Τμήματος Χανίων του Ερυθρού Σταυρού που είχε εθελο-ντές σε κάθε σταθμό. Για τους χορηγούς και τους υπόλοιπους φορείς που υποστηρί-ζουν την διοργάνωση αυτή, έγινε  στον τοπικό τύπο εκτενέστερο ευχαριστήριο.
Θα σταθώ όμως στην μεγάλη διάρκεια και την μεγάλη αποδοχή που έχει αυτή η εκδήλωση τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ο αγώνας ξεκίνησε το 2010 πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Τότε λίγοι τέτοιου είδους αγώνες γινόταν στη χώρα μας, σε ορεινό πεδίο. Η αγάπη του κόσμου, των εθελοντών και η διαρκής αναβάθμιση του, «κράτησε» αυτό τον αγώνα, με τόσο ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια. Την ίδια μέρα φέτος γινόταν άλλοι δύο παρόμοιο αγώνες στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.
Το Samaria Run βέβαια είναι εκδήλωση αυτοδιαχειριζόμενη και  αυτοχρηματοδο-τούμενη και αυτοδιαφημιζόμενη. Ο ένας στέλνει τον άλλο την επόμενη χρονιά! Από την Καστοριά ήταν ο πρώτος με χρόνο ρεκόρ λιγότερο από 2 ώρες. Εφέτος οι πρώτοι έξι δεν ήταν Χανιώτες, εντυπωσιακός ήταν και ο αριθμός των αλλοδαπών που πήραν μετάλλια και πρώτες θέσεις. Αυτοί οι λόγοι, από μόνοι τους δίνουν ώθηση για τη συνέχεια αυτού του αγώνα.
Αλλά και η τοποθεσία, παρά την τεράστια δυσκολία, τη μεγάλη ανηφοριά και την υψομετρική διαφορά της διαδρομής, είναι πόλος έλξης νέων αθλητών. Η εσωτερική παρόρμηση για περιπέτεια στο άγνωστο μέρος του φαραγγιού αποτελεί άλλο ένα λόγο συμμετοχής.
Η βοήθεια των εθελοντών, και φέτος την παραμονή του αγώνα, ήταν εντυπωσιακή, αφού με 4 φτυάρια ξεχιόνισαν ένα κομμάτι του αγροτικού δρόμου, που αποτελεί με-ρος της διαδρομής. Τα χέρια αυτών των ανθρώπων, αποδείχθηκαν αποτελεσματικό-τερα από μια ολόκληρη μπουλντόζα που ανέβηκε για να καθαρίσει αυτό το κομμάτι του δρόμου και όμως δεν τα κατάφερε! Τα χιόνια ακόμα εφέτος τον Μάιο, υπήρχαν σε μεγάλο μέρος του τοπίου και αυτό έδινε μια διαφορετική εικόνα στην εκδήλωση.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με την προετοιμασία και την διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης. Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων για άλλη μια χρονιά σοβαρά και  με λιγα έξοδα, διαφήμισε τις ομορφιές των Χανίων σε όλο τον κόσμο, με αυτό το επιτυχημένο γεγονός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα