Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Η προσβολή προς την Ευρώπη

Σε οδυνηρή εμφάνιση μετατράπηκε η επίσκεψη στην Άγκυρα δύο επιφανών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ούρσουλα Φoν Ντερ Λάιεν προέδρου της Κομισιόν και του Σάρλ Μισέλ προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πήγαν να συζητήσουν με τον πρόεδρο Ερντογάν, την επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας της χώρας του υπό προϋποθέσεις, την επιστροφή του στη Συνθήκη της Κων/πολης κατά της βίας των γυναικών, το μεταναστευτικό και εν πάσει περιπτώσει για την προστασία των Ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Τουρκία.

Είναι γνωστός ο “δεσποτισμός” των εξ Ανατολής αρχόντων έναντι των γυναικών. Οι Βρυξέλλες όφειλαν, να είχαν προβλέψει κάτι παρόμοιο, κυρίως ο Σάρλ Μισέλ, να μην εξέθετε σε τέτοιου είδους απαξίωση την πρόεδρο της Κομισιόν. Τι έγινε; Υπέδειξε ο Ερντογάν μια πολυθρόνα, στην οποία κάθησε ο Σάρλ Μισέλ, ύστερα “στρώθηκε” ο ίδιος σε όμοια δική του και άφησαν την πρόεδρο της Κομισιόν όρθια, να περιμένει να της δείξουν τον καναπέ να καθίσει μακριά και χαμηλότερα απ’ αυτούς. Αντίθετη μεταχείριση έκανε στη Μέρκελ που την υποδέχθηκε σε χρυσό θρόνο στο παλάτι του χαρίζοντάς της και ένα… καθρεφτάκι!!

Ο νεοσουλτάνος δεν έκανε λάθος ήθελε εσκεμμένα, να δείξει την απαξίωσή του στην Ευρώπη. Σε ανάλογη επίσκεψη στην Άγκυρα επί Γιούνκερ οι πολυθρόνες ήσαν τρεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μπορούσε ν’ αντιδράσει, αλλά λέει έγινε τόσο γρήγορα, βρέθηκε σε αμηχανία και αν μπορούσε, να γυρίσει το χρόνο πίσω θα διόρθωνε το πρόβλημα. Το γεγονός θα μείνει στην ιστορία.

Κατά τον Κάρολο Μαρξ «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Στον καιρό μας επαναλαμβανόμενη είναι εκδικητική ο Σαρλ Μισέλ με τη σιωπή του έγινε θύμα του λάθους του. Εκανε μία γκάφα, που θα τον συνοδεύει σ’ όλη του τη ζωή. Ας θυμηθούμε τον Ισπανό με χαρτοφυλάκιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Ζοζέ Μπορέλ που σε συνέντευξη με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρώφ, έμεινε αμίλητος, όταν ο τελευταίος είπε με κυνισμό ότι η Ε.Ε. είναι «μη αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής». Και «διατί να το αποκρύψομεν άλλωστε», τη στάση του καθηγητή του ΕΚΠΑ πρώην υπουργού και τέως προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, που παρακολούθησε απαθής τη χειροδικία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλη σε τηλεπαρουσίαση στον ΑΝΤ1;

Για τη συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι της προέδρου της Κομισιόν έλαβε θέση ο Ιταλός πρ/ργός Μάριο Ντράγκι. Ως τέως επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. έχει ευαισθησία για τη συμπεριφορά τρίτων προς εκπροσώπους Ευρωπαϊκών οργάνων. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο με σκληρό τρόπο ως “δικτάτορα”. «Δεν το έκανε ελαφρά τη καρδία». Σε τέτοιου είδους δηλώσεις δεν μας έχει συνηθίσει, μετράει τις κουβέντες του. Θεωρεί ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από τη δημοκρατία, το δίκαιο δεν υφίσταται και οι θεμελιώδεις ελευθερίες έχουν καταργηθεί. Οι διπλωμάτες θεωρούν, ότι η εκκωφαντική σιωπή του Βερολίνου για το “καψόνι” του Ερντογάν στη Φον Ντερ Λάϊεν, ήταν το έναυσμα για το ξέσπασμα του Ντράγκι.

Στις δηλώσεις Ντράγκι αντέδρασε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας: «αν θέλετε να δείτε δικτάτορες, κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε το Μουσολίνι. Δεν μπορεί να μιλάει έτσι ένας διορισμένος πρ/ργός για έναν εκλεγμένο πρόεδρο».

Εν κατακλείδι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου. Η αμηχανία της Ευρώπης στο μεγαλείο της!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες