Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στα Χανιά

Ελπίδες για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Eνωση στην αντιμετώπιση των καταστροφών στα Χανιά, γεννώνται από τις επαφές που είχες χθες στις Βρυξέλλες ο Μανούσος Βολουδάκης (φωτ.) και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Οι δυο τους είχαν σύντομη κατεπείγουσα συνάντηση με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων και με την Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική.
Οπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Βολουδάκης, από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει το χρηματοδοτικό εργαλείο του μηχανισμού “rescEu”, ο οποίος όμως αφορά δράσεις πρόληψης καταστροφών από την κλιματική αλλαγής. Στην περίπτωση των Χανίων όμως, η καταστροφή έχει ήδη γίνει. Που θα μπορούσε να βοηθήσει λοιπόν το “rescEu” για το οποίο αρμόδιος είναι ο Κύπριος Επίτροπος κ. Στυλιανίδης; Ο κ. Βολουδάκης μας εξηγεί: «Εκεί θα μπορούσε να ενταχθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων», θέμα για το οποίο υπενθυμίζεται ότι ο π. υπουργός ζήτησε από την Τρίτη νομοθετική παρέμβαση ώστε να προχωρήσει τάχιστα.
Παράλληλα, υπάρχει και το Ταμείο Αλληλεγγύης, αρμοδιότητας της Ρουμάνας Επιτρόπου Κρέτσου, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 118.2 εκατομμύρια ευρώ από το 2002 μέχρι και σήμερα.

Πιο αναλυτικά, η χώρα μας έχει λάβει από το συγκεκριμένο ταμείο τα εξής ποσά:

• 9,3 εκατ. € για τις πλημμύρες στον Έβρο το 2006
• 89,8 εκατ. € για δασικές πυρκαγιές το 2007
• 3,7 εκατ. € για τον σεισμό της Κεφαλλονιάς το 2014
• 9,9 εκατ. € για πλημμύρες στον Έβρο το 2015
• 1,6 εκατ. € για τον σεισμό της Λευκάδας το 2015
• 1,4 εκατ. € για τον σεισμό της Λέσβου το 2017
• 2,5 εκατ. € για τον σεισμό στην Κω το 2017.

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει το συγκεκριμένο ταμείο σε χώρα – μέλος της Ε.Ε. είναι 1,196.8 δισ. στην Ιταλία από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017 για αποκατάσταση ζημιών από σεισμό, με τους Ιταλούς να παίζουν το ισχυρό χαρτί της “πολιτιστικής κληρονομιάς”.
Εκεί σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, θα μπορούσε να βασιστεί ένα αίτημα χρηματοδότησης για τη γέφυρα του Κερίτη.
Το ταμείο της Κρέτσου πάντως έχει αρκετά αυστηρές προϋποθέσεις και η όποια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι συγκροτημένη.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να μην μείνουμε στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές αλλά να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια με τον τρόπο που προβλέπεται.
Χθες εξάλλου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε και πάλι ερώτηση για τις εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Κρήτης, ζητώντας αποζημιώσεις και ενίσχυση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες