Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

«Οι ποιητές ψάχνουν την αλήθεια»

«Αν οι στίχοι λένε αλήθειες, ισχύουν αιώνες» ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Κ. Ψάλτης, που το βράδυ της Παρασκευής βρέθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο ποιητικής βραδιάς που ήταν αφιερωμένη στην ποίησή του και πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο “Το βιβλίο” (Πλατεία Κολοκοτρώνη 29).
Ο Γιώργος Κ. Ψάλτης εμφανίστηκε στα ποιητικά πράγματα το 2008 με την πρώτη του συλλογή “Επιστροφή στην ενιαία χώρα” (Ικαρος), το 2011 ακολούθησε η δεύτερη συλλογή του “Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος” (Ικαρος) και οι “Παναγιές Ελένες” (Ικαρος) το 2014. Επίσης, το θεατρικό του έργο “Σπόροι παπαρούνας” (Εκδόσεις Κουκούτσι, 2015) παρουσιάστηκε στο Αναλόγιο 2015 (Θέατρο Τέχνης). Ο ίδιος θεωρεί ότι η ποίηση ασχολείται κυρίως με δύο θέματα: τον έρωτα και τον θάνατο.
Τι όμως αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο; «Ολα που συμβαίνουν γύρω μου. Προσπαθώ να βρω την αλήθεια. Αυτό που δεν γίνεται να ξεχαστεί. Πώς είναι που σε διακόπτουν όταν θες να πεις κάτι κι αμέσως μετά δεν το θυμάσαι; Ετσι είναι η έμπνευση. Ερχεται, φεύγει, γίνεται κάτι άλλο. Ολα που ζω με αφορούν και μπαίνουν σε όσα γράφω.
Κι υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην εποχή μας. Ζούμε στην κρίση. Οι ζωές όλων έχουν αλλάξει απ’ όπως τις προβλέπαμε το 2009. Βρεθήκαμε σε άλλες καταστάσεις. Ημουν στην Κρήτη τότε. Θυμάμαι σ’ ένα χωριό στα βουνά μία γυναίκα να τραγουδάει “Ερωτόκριτο”. Της έκανε μεγάλη εντύπωση που ήξερα το τραγούδι κι ακόμη μεγαλύτερη ότι οι στίχοι του Κορνάρου υπάρχουν σε βιβλία. Αυτή η γυναίκα ήταν για μένα μία έμπνευση. Τι είναι η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας; Μία αλήθεια που ίσχυε πριν την κρίση και θα ισχύει και όταν θα έχουμε συνηθίσει όσα επέφερε. Αν οι στίχοι λένε αλήθειες, ισχύουν αιώνες».
Οσο για τον ρόλο ενός πνευματικού ανθρώπου σε εποχές κρίσης, πιστεύει πως είναι: «Αυτός που είναι σε όλες τις εποχές, δεν αλλάζει: να ψάχνει την αλήθεια με την έννοια της μη λήθης, δηλαδή αυτό που δεν θα πάψει να ισχύει».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ποίηση του Γ. Ψάλτη μίλησε ο ποιητής – συγγραφέας Λεωνίδας Κακάρογλου, ενώ τη βραδιά εμπλούτισαν με τις μελωδίες και τη φωνή τους μέλη της μουσικο-θεατρικής ομάδας “passe-pARTout”.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο “Το βιβλίο” και οι εκδόσεις “Ικαρος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα