Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Η ΠΕΔ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, το δικό της μήνυμα στέλνει κι η ΠΕΔ Κρήτης, μέσω του προέδρου της Γιάννη Κουράκη, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 22α Μαρτίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα του Νερού, του υπέρτατου αυτού αγαθού, που ανέκαθεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή.
Φέτος διανύουμε μια προβληματική περίοδο, τόσο από άποψη μειωμένων βροχοπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις νερού κατά τους θερινούς μήνες, όσο και λόγω δυσμενών εξελίξεων που παρατηρούνται στα θεσμικά όργανα που έχουν επιφορτιστεί με το σημαντικό και δύσκολο έργο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Προκαλεί σε όλους μας έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η πολιτεία, αντί να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις υποδομές, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε σε έντονα αμφισβητούμενες αλλαγές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, με το νόμο που ψηφίστηκε,  η πολιτεία αμφισβητεί ευθέως την δημόσια διαχείριση του νερού και δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών διαχείρισης των υδάτων.
Παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κατέθεσαν εγκαίρως τις απόψεις τους, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν εισακούστηκαν. Και αυτό αποδεικνύει ότι το Υπουργείο αγνοεί την ουσία του προβλήματος και τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Δήμων.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, όχι μόνο δεν βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη ουσιαστικής βοήθειας, αφού προσπαθούν υποστελεχωμένες και χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα και φυσικά ένα μεγάλο και μη διαχειρίσιμο ενεργειακό κόστος.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης καλεί την πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την ζημιογόνα αυτή πολιτική και να κάνει δεκτή την ουσία των προτάσεων που έχουν υποβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΕΔΕΥΑ, οι οποίες εξασφαλίζουν  τη βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτων τονίζοντας παράλληλα ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα