Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Η παράσταση “Βιοτεχνία Υαλικών” στο THEATRE 73100 αναμεσής Κουμπέ και Χρυσοπηγής

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης «Βιοτεχνία Υαλικών» που παρουσιάζεται στο THEATRE 73100, βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο (1976) μυθιστόρημα που έγραψε ο Μένης Κουμανταρέας από το 1971 έως το 1974. Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια είναι της Μάγδας Δήμου, η πρωτότυπη μουσική της Αναστασίας Γιαμούζη, οι φωτογρα-φίες του Μιχάλη Γοναλάκη και ο γραφιστικός σχεδιασμός του/της Scripta. Επί σκηνής η πολυτάλαντη, ήδη θεατρικά ώριμη Αναστασία Γιαμούζη και η Ιώ Ασηθια-νάκη, εκ νέου πρωταγωνίστρια ηθοποιός, δηλαδή όντως ποιούσα ήθος καθώς αγωνί-ζεται πρώτη και μπροστάρισα πάνω στο σανίδι, λάμποντας χωρίς να μας θαμπώνει, φωτίζοντας όμως το έμψυχο και άψυχο περιβάλλον της…

Το έργο παρουσιάζει την ιστορία μιας γυναίκας στην Αθήνα των μεταπο-λεμικών χρόνων, κυρίως τις δεκαετίες 1960-1970. Κεντρικό πρόσωπο η Μπέμπα Ταντή, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυαλικών, που ζει με πάθος και αυτογνωσία ανάμεσα σε άνδρες (συνήθως το σύζυγό της και δύο φίλους τους) παραδομένους στη φθορά μιας ζωής την οποία ατενίζουν σαν μοιραίο λάθος. Τη βλέπουμε και την ακούμε να διανύει την πορεία της προσπαθώντας συνεχώς να αποφύγει αυτή την παραίτηση, αυτή τη φθορά. Όμως με το πέρασμα των χρόνων…

Βλέπουμε και ακούμε πράγματα διάφορα γι’ αυτές τις ζωές τις γεμάτες επανα-λαμβανόμενα περιστατικά, που όμως αποτελούν βίους άδειους από σκέψεις και πράξεις ικανές να συλλάβουν πού είναι το «λάθος» και να το αντιμετωπίσουν χωρίς μοιρολατρία ή ωχαδερφισμούς, χωρίς εξυπνακισμό ή σοφιστείες… Και αναλογιζό-μαστε: πόσα τέτοια πράγματα υπάρχουν στους τριγύρω ή στους εαυτούς μας, που δεν τα βλέπουμε ή δεν τα ακούμε; Πολλά. Κι έρχεται λοιπόν το θέατρο, σαν μεγεθυντικός φακός ή σαν καθρέφτης, και μας τα παρουσιάζει σε αναπαράσταση.

Το θέατρο. Το γνήσιο. Αυτό που νοιάζεται για τις ζωές μας και μπορεί να μας βοηθήσει να τις δούμε, να τις κατανοήσουμε, να τις αλλάξουμε. Αυτό που βασίζεται στην επίπονη και επίμο-νη δουλειά πολλών συντελεστών (δηλαδή μαστόρων) και εκφράζεται τελικά μέσω των ποιούντων ήθος επί σκηνής. Τέτοιου είδους θέατρο αποτελεί η εν λόγω παράστα-ση. Πανάξιες λοιπόν μαστόρισες οι κυρίες που μας την προσφέρουν.
…Έτσι η πόλη, η περιοχή μας απολαμβάνει εδώ και χρόνια καρπούς της δου-λειάς πολλών θεατρικών ομάδων και σχολών. Καθεμιά έχει τη δικιά της άξια συνεισφορά, συνήθως χωρίς τη δέουσα στήριξη από την πολιτεία. Είναι λοιπόν απαραίτητο καθένας από εμάς να τις τιμά με την παρουσία του στις παραστάσεις αλλά και με την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους. Τέτοια τιμή αξίζει στην ομάδα του THEATRE 73100 και ιδιαίτερα στην ψυχή της, την Ιώ Ασηθιανάκη.
Μιχάλης Φραγκομιχελάκης

Υ.Γ.: Ημερομηνίες της παράστασης; 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25 και 26 Νοεμβρίου, στο χώρο του THEATRE 73100 (Ιονίου Πελάγους 8, πίσω από το κατάστημα Χαλκιαδά-κης της Λεωφόρου Καραμανλή, μεταξύ Κουμπέ και Χρυσοπηγής).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα