Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Η “παραλλαγή της ανησυχίας”

Υπό τη βαριά σκιά του κορωνοϊού πορεύονται για άλλη μια φορά οι κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από ένα καλοκαίρι σχετικής… χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας και ένα φθινόπωρο ξεκινήματος της αναζωπύρωσής της, ο χειμώνας “δείχνει τα δόντια του” καθώς φέρνει μαζί του μεταλλάξεις του ιού, που προκαλούν έντονη ανησυχία.

Μετά την μετάλλαξη “Δέλτα”, τις τελευταίες ώρες τον… πανικό έχει σπείρει η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, ή αλλιώς η “παραλλαγή της ανησυχίας” κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες φοβούνται την έναρξη μιας νέας πανδημικής φάσης, ενώ ο περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, περιέγραψε με μελανά χρώματα την όλη κατάσταση: «Εφόσον παραμείνουμε στην ίδια τροχιά, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία πιθανώς να θρηνήσουν, εξαιτίας της COVID-19, για ακόμα μισό εκατομμύριο θανάτους έως τον Φεβρουάριο», δήλωσε και απέδωσε την έξαρση της πανδημίας τόσο στην χαλάρωση των μέτρων όσο και στη διστακτικότητα έναντι των εμβολιασμών.

Μπροστά σε αυτές τις προβλέψεις, τα κράτη είναι αναγκαίο να ενισχύσουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες και ενδεχομένως να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ας μην αφήσουμε να επιδεινωθεί η ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, με αύξηση των ανθρώπινων απωλειών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα