Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Η παραχώρηση του Ιτζεδίν – µια δεύτερη ανάγνωση

Με µεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν την είδηση της παραχώρησης του φρουρίου Ιτζεδίν, από την ΕΤ.Α.∆. στον ∆ήµο Χανίων, το σύνολο των πολιτών του τόπου. Μια είδηση που ήρθε, οµολογουµένως µε µεγάλη καθυστέρηση, 52 χρόνια µετά το κλείσιµο των Εγκληµατικών Φυλακών Καλαµίου µε αποτέλεσµα την κατάρρευση των τµηµάτων του κτηρίου και την ανεπανόρθωτη ζηµιά σε ιστορικά τεκµήρια εντός του φρουρίου (π.χ. γραφήµατα, σκαλίσµατα κ.ά).

Η κατά πλειοψηφία (πλην µιας παράταξης) ψήφιση και αποδοχή της πρότασης της ΕΤ.Α.∆. προς τον ∆ήµο Χανίων, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της 27ης Σεπτεµβρίου, καταδεικνύει την βούληση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διάσωση και αξιοποίηση του µνηµείου.
Μεγάλες ποσότητες µελανιού ξοδεύτηκαν για µια εικοσαετία τουλάχιστον, αποτυπώνοντας όλες τις πτυχές της ιστορίας του φρουρίου αλλά και την διαρκή ανησυχία των πολιτών για την τύχη του. Επερωτήσεις και συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, προς τους Υπουργούς Πολιτισµού, τους Βουλευτές, τον ∆ήµο, την Περιφέρεια, προς καθένα που θα µπορούσε να βοηθήσει. Πλήθος εκδηλώσεων, συναντήσεων, ξεναγήσεων, εκκλησιασµών και όλα προς την ίδια κατεύθυνση στέλνοντας το µήνυµα της αξιοποίησης.
Ώσπου ήρθε η επικινδυνότητα και από το 2018 το µνηµείο βυθίστηκε στην απόλυτη µοναξιά και εγκατάλειψη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά καλεί τους πολίτες να εμπιστευθούν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς τόσο µπερδεµένο όσο και ξεκάθαρο. Μπλεγµένο στα δίχτυα της Εταιρείας Ακινήτων του ∆ηµοσίου της γνωστής ΕΤ.Α.∆. αποτελούσε για χρόνια µήλο της έριδος ανάµεσα σε υπουργεία και φορείς. Ξεκάθαρη η θέση της Εταιρείας όπως και οι αξιώσεις της. Ως η µεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού ∆ηµοσίου αξίωνε διαρκώς ανταλλάγµατα. Γεγονός που δεν θα πρέπει να µας εκπλήσσει αφού ακολουθεί κανόνες ιδιωτικής οικονοµίας όπως οι ίδιοι τονίζουν στα πολυάριθµα έγγραφά τους προς τον ∆ήµο. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η απάντηση προς τον τότε βουλευτή Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκη στις 10/2/2014…. «η παραχώρηση δηµόσιων ακινήτων προς Ο.Τ.Α γίνεται πάντα µετά από προσδιορισµό ανταλλάγµατος κατά τον επωφελέστερο, για το Ελληνικό ∆ηµόσιο, τρόπο». Είχαν λοιπόν καταστήσει σαφές πως καµία αξιοποίηση του µνηµείου δεν θα γίνει δίχως οικονοµικά ανταλλάγµατα.
Και σαφώς είναι θλιβερό το γεγονός, η πολιτεία να ξεπουλάει τον πολιτισµό της µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο για να τον διασώσει, ακολουθώντας πολιτικές όπως της ΕΤ.Α.∆.
Το µνηµείο λοιπόν περνάει στα χέρια του ∆ήµου Χανίων και το µεγάλο στοίχηµα µόλις έχει αρχίσει να τρέχει. Ο ∆ήµος καλείται, εντός του αυστηρού χρονοδιαγράµµατος που έχει θέσει ο µέχρι τώρα φορέας αξιοποίησης, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το δικό του χρονοδιάγραµµα εργασιών, την εξεύρεση κονδυλίων και την αναστήλωση του µνηµείου. Και όλα αυτά εντός πενταετίας.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος παρουσιάζει θέσεις για την Κρήτη

Η συνεργασία µε το Πολυτεχνείο Κρήτης, τους καθηγητές του και τους φοιτητές του θα πρέπει να θεωρηθεί επιβεβληµένη µιας και στο παρελθόν ενδιαφέρθηκαν πολλάκις µέσα από τις εργασίες και τις µελέτες τους αξιοποιώντας τις γνώσεις τους.
Η αναστήλωση και ανάδειξη των χώρων και των δύο ιστορικών περιόδων (Τουρκοκρατίας και µετέπειτα) θα πρέπει να γίνει µε σεβασµό στην αρχιτεκτονική της κάθε εποχής αλλά και των καταστάσεων. Ο επισκέπτης, εισερχόµενος στο µνηµείο, θα πρέπει να γίνεται κοινωνός των σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας και όχι των νεοτερισµών που επιβάλλει η εποχή µας. Ας µην ξεχνάµε άλλωστε πως το καλύτερο µάθηµα για τους µαθητές είναι το µάθηµα στο πεδίο και στον φυσικό χώρο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα.
Ταυτόχρονα το µνηµείο δεν πρέπει σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να αποκοπεί από τον φυσικό του χώρο. Αποτελεί ιστορική ψηφίδα του κόλπου της Σούδας που κάλλιστα θα µπορούσε κάποιος επισκέπτης να τον χαρακτηρίσει ως πολιτιστικό και ιστορικό πάρκο. Είναι ένα από τα τρία – στη σειρά – κύρια κάστρα της περιοχής (Κουλές του Σούµπαση-Ιτζεδίν-Βενετσιάνικη νησίδα Σούδας) τα οποία επιβεβαιώνουν τις διαρκείς βλέψεις των κατακτητών προς την περιοχή ανά τους αιώνες. Θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση του ∆ηµάρχου, του τότε Καποδιστριακού ∆ήµου Σούδας, κ. Γιάννη Περάκη για µια πολιτιστική διαδροµή που θα ξεκινάει από τον Τούρκικο Κουλέ της Απτέρας, θα ακολουθεί το λιθόστρωτο µονοπάτι προς τα βόρεια, θα διασταυρώνει τον ΒΟΑΚ µε γέφυρα και θα κατηφορίζει στο Ιτζεδίν και στη συνέχεια µε καραβάκι από την «Σκάλα» του Καλαµίου θα τερµατίζει στην νησίδα Παλαιοσούδα. Μια πρόταση που είχε υιοθετηθεί και από τους µετέπειτα Καλλικρατικούς ∆ηµάρχους.
Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάµε την αξιοποίηση του αρχείου της φυλακής το οποίο σύντοµα θα ταξινοµηθεί και θα συντηρηθεί. Ενός αρχείου που έχει ήδη «µιλήσει» δίνοντας σηµαντικές πληροφορίες τόσο για το µνηµείο και τους ανθρώπους του µε τις όποιες ιδιότητες αλλά και για την νεότερη ιστορία της Ελλάδος. Η φυσική θέση του αρχείου είναι εντός του µνηµείου, σε κατάλληλα διαµορφωµένο χώρο για του µελετητές του.
Συµπερασµατικά και κλείνοντας αυτή την αναφορά είναι λυπηρό γεγονός σ’ αυτή τη χώρα να παλεύουµε διαρκώς για τα αυτονόητα και αφού τα κατακτήσουµε να χαιρόµαστε και να πανηγυρίζουµε. Την ίδια στιγµή µάλιστα που είµαστε λαός µε κοντή µνήµη και τα παιδιά µας απαξιώνουν να ασχοληθούν «µε πέτρες» όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν.
Όλοι εµείς, οι απλοί πολίτες, που τώρα και τόσα χρόνια, µε διάφορους τρόπους κρατήσαµε «όρθιο» το µνηµείο, συνεχίζουµε την πορεία µας πλάι πια στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που από την Τετάρτη ξεκινούν έναν νέο αγώνα για το µνηµείο. Με την ελπίδα, σε πέντε χρόνια, το Ιτζεδίν να µην είναι άλλο ένα ερείπιο. Ο αγώνας µεγάλος και ο δρόµος µακρύς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα