Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η πανσέληνος του χιονιού

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου 2023, είναι το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του φετινού χειμώνα. Θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 του μήνα ακριβώς στις 8:29 μμ. Ονομάζεται Πανσέληνος του χιονιού και εμφανίζεται πλήρης για τρεις μέρες. Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του χειμώνα πήρε το όνομά του εξαιτίας της κακοκαιρίας και των έντονων χιονοθύελλων κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του έτους, που έκαναν παλαιότερα το κυνήγι δύσκολο. Έτσι, η συγκεκριμένη Σελήνη ονομάζεται και “Φεγγάρι της Πείνας”. Τα διάφορα ονόματα τής τα είχαν δώσει φυλές Ινδιάνων. Την Κυριακή η Σελήνη, στον Λέοντα, θα ανατείλλει στα ανανατολικά-βορειοανατολικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Μόλις η Σελήνη ανέβει λίγο ψηλά, μπορείτε να τη δείτε να σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο για άλλη μια φορά με τον Βασιλίσκο (Regulus) και την Algieba, τα δύο φωτεινότερα αστέρια του σχηματισμού του “Δρεπανιού” του Λέοντα.
Στο ουράνιο στερέωμα αυτή την εποχή μπορούμε να παρατηρήσουμε επίσης τον Ερμή στον πρωινό ουρανό, την Αφροδίτη στο βραδινό λυκόφως, τον Άρη ψηλά στο νότο πριν τα μεσάνυχτα, τον Δία που λάμπει στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως και δύει πριν τις 10 μμ.
Με μεγάλη χαρά διάβασα στο τοπικό φύλλο της εφημερίδας αυτής της βδομάδας την επιτυχία της μαθήτριας από το Μουσικό Σχολείο Χανίων να βρίσκεται ανάμεσα στους επιτυχόντες, η μοναδική από όλη την Κρήτη, και να προκρίνεται με άλλους 21 μαθητές στην τελική φάση του 28ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί τέλη Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Χαίρομαι όταν οι νέοι κοιτούν ψηλά, νιώθουν τη μαγεία του στερεώματος και δεν προσκολλιούνται μόνο στη φωτεινότητα της οθόνης του κινητού τους.

*Ο Αριστείδης Αρχοντάκης είναι συγγραφέας, φυσικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα