Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Μαλάλα αναχώρησε από τη χώρα έπειτα από μια συγκινητική επίσκεψη

Η νομπελίστρια της Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι αναχώρησε σήμερα από το Πακιστάν έπειτα από μια συγκινητική τετραήμερη επίσκεψη, για να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζει εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, έγινε γνωστό από τις πακιστανικές αρχές.

«Η Μαλάλα Γιουσαφζάι και η οικογένειά της αναχώρησαν από το Ισλαμαμπάντ» για να «επιστρέψουν στο σπίτι τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος. Ένα στέλεχος του αεροδρομίου του Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε την αναχώρησή της.

Η Μαλάλα είχε πραγματοποιήσει την Πέμπτη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πακιστάν, πάνω από πέντε χρόνια αφότου είχε τραυματισθεί σοβαρά εκεί σε επίθεση.

Η Μαλάλα, η οποία είχε γίνει στόχος εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών, τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι, για τη δουλειά τους υπέρ του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση.

«Αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, πάντα ονειρευόμουν να μπορέσω να επιστρέψω στη χώρα μου», είχε δηλώσει μερικές ώρες πριν από την άφιξή της στο Ισλαμαμπάντ.

Χθες Κυριακή η Μαλάλα πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην κοιλάδα του Σουάτ, απ’ όπου κατάγεται και όπου οι Ταλιμπάν είχαν επιχειρήσει να τη σκοτώσουν.

«Είχα φύγει από το Σουάτ με τα μάτια κλειστά και τώρα επιστρέφω με τα μάτια ανοιχτά. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη. Το όνειρό μου εκπληρώθηκε», είπε.

Το ταξίδι της συνιστά μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή για τις πακιστανικές αρχές, οι οποίες συχνά προβάλλουν το Σουάτ ως επιτυχία στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν και των οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

Αφότου εγκατέλειψε το Πακιστάν, η Μαλάλα, η οποία είναι πλέον 20 ετών, έχει γίνει σύμβολο των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Αφού έζησε με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, συνεχίζει σήμερα τις σπουδές της στην Οξφόρδη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες