Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για την υποβάθμιση των σχολείων στα Χανιά

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης εκδίδουν ψήφισμα ζητώντας να μην υποβαθμιστεί κανένα σχολείο στην Κρήτη και «να καταργηθεί η απόφαση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, να υποβιβάσει λειτουργικά τα Δημοτικά Σχολεία Δραπανιά, Σκινέ – Φουρνέ και Καντάνου στην ύπαιθρο των Χανίων».

Ειδικότερα, συντασσόμενοι με τους γονείς και εκπαιδευτικούς της πόλης δηλώνουν πως «απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες – αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών στα Χανιά για την απόφαση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, να υποβιβάσει λειτουργικά τα Δημοτικά Σχολεία Δραπανιά, Σκινέ – Φουρνέ και Καντάνου στην ύπαιθρο των Χανίων, βάζοντας, έτσι, ακόμη περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών σε αυτές τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και αντιμετωπίζοντάς τα ως “παιδιά ενός κατώτερου θεού”».

Όπως υπογραμμίζουν, αφορά σε «μία απόφαση που έρχεται να προστεθεί στο κύμα συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων τα προηγούμενα χρόνια και είναι καταστροφική για τους μαθητές και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας κι ενώ είναι υπαρκτά τα μαθησιακά κενά μετά από 2 σχολικές χρονιές υπολειτουργίας και τηλεκπαίδευσης στα σχολεία», προσθέτοντας πως «η απόφαση αυτή απαξιώνει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς καλούνται μαθητές διαφορετικών τάξεων να φοιτήσουν στο ίδιο τμήμα, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των Συλλόγων Γονέων, ο αριθμός των μαθητών σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει τους 22 και 23, με παιδιά στο ίδιο τμήμα που χρήζουν παράλληλης στήριξης και χωρίς να λειτουργεί Τμήμα Ένταξης».

Τέλος, όσον αφορά στην ύπαιθρο και τη σημασία της εκπαίδευσης στα χωριά, αναφέρει πως «η υποβάθμιση των σχολείων Δραπανιά, Σκινέ – Φουρνέ και Καντάνου οδηγεί προοπτικά και στοχευμένα στο κλείσιμό τους, με βάση την αντιλαϊκή αρχή για τον «εξορθολογισμό» προσωπικού, μαραζώνοντας και τις ίδιες τις περιοχές της υπαίθρου των Χανίων και οδηγώντας τις σε πληθυσμιακή κατάρρευση, σε κλειστά σχολεία και έρημα χωριά.
Η μόρφωση των παιδιών δεν είναι κόστος, είναι δικαίωμα! Το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να πάρει θέση και να μην επιτρέψει τη λογική ότι δεν είναι «εφικτό» οι μαθητές να έχουν τη μόρφωση που τους αξίζει».

Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης ζητά από την Κυβέρνηση να καταργηθεί η απόφαση του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, να υποβιβάσει λειτουργικά τα Δημοτικά Σχολεία Δραπανιά, Σκινέ – Φουρνέ και Καντάνου στην ύπαιθρο των Χανίων. Να μην υποβαθμιστεί κανένα σχολείο συνολικά στην Κρήτη. Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων, με κριτήριο την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα