Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η ΛΑ.ΣΥ. Πλατανιά για τα βοσκοτόπια

«Μαζί στη λογική επιχειρηματικής δράσης για τα βοσκοτόπια οι παρατάξεις Μαλανδράκη – Ντουντουλάκη» υποστηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά, η οποία μέσω σχετικής ανακοίνωσης εκφράζει την αντίθεσή της στη διαδικασία των μισθώσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι κτηνοτρόφοι διπλοπληρώνουν για τα δημοτικό βοσκοτόπια», καλώντας παράλληλα αγρότες και κτηνοτρόφους να αντιταχθούν σε ανάλογες “πολιτικές”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Δήμος Πλατανιά, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρά, για μια ακόμα χρονιά, σε διαδικασία διπλής εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης των δημοτικών βοσκοτόπων με τη διαδικασία της επινοικίασης.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» καταψήφισε και αυτή τη χρονιά τη σχετική εισήγηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση που βασίζεται στις θέσεις μας ενάντια στα αλλεπάλληλα μισθώματα και ό,τι αυτά συνεπάγονται για τους κτηνοτρόφους. Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αυτή τη σταθερή και ξεκάθαρη θέση.
Από την αρχή αντιταχθήκαμε στη λογική και στη διαδικασία των μισθώσεων, και γιατί βάζουν τους κτηνοτρόφους να διπλοπληρώνουν για τα δημοτικά βοσκοτόπια. Αντιταχθήκαμε και φέτος, που η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής πρότεινε την ενοικίαση με 3,3 ευρώ ανά στρέμμα έναντι 3 ευρώ ανά στρέμμα πέρυσι. Αντιταχθήκαμε γιατί υπάρχει αδιαφάνεια, όπως επίσης και γιατί οι μισθώσεις δεν ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα τονίσαμε τα εξής:
• Ο Δήμος Πλατανιά όφειλε, σε μία περίοδο που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και στον Δήμο μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μετά τις εις βάρος τους αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, των εφοδίων και γενικότερα του κύματος ακρίβειας κτλ., να μην έρχεται προσθετικά ως προς τα παραπάνω να επιβάλει ένα χαράτσι – μίσθωμα ανά στρέμμα. Οι κτηνοτρόφοι και του Δήμου Πλατανιά ζορίζονται να τα φέρουν βόλτα και θα έπρεπε να έχουν τύχει γενναίας στήριξης από τον Δήμο Πλατανιά. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν, από τις παρατάξεις Μαλανδράκη και Ντουντουλάκη, οι εισηγήσεις μας για μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης, με αποτέλεσμα να κινηθούν μακριά από τις αγωνίες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
• Ο Δήμος Πλατανιά οφείλει, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους όπως την περιγράψαμε παραπάνω, να παραχωρεί δωρεάν τα αγροτεμάχια ή έστω, αν υπάρχει νομικό κώλυμα, να τα εκμισθώνει με τελείως συμβολική τιμή και με διαδικασίες ισοτιμίας και διαφάνειας, παρέχοντας τα πλήρη στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι κάτοικοι ποιοι εκμισθώνουν, ποιες και πόσες εκτάσεις αγροτεμαχίων του Δήμου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» έκανε καθαρό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία υπάρχει σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και ότι μέσω αυτής, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργούνται και να συντηρούνται τοπικά παράκεντρα εξουσίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν συνεταιρισμοί γι’ αυτό τον σκοπό και μόνο! Όσο για τις γνωστές «φωνές» εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, κάθε φορά που καταθέτουμε διαφορετικές προτάσεις για το ζήτημα αυτό, όπως έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση, με τη σιωπή – ανοχή του Δημάρχου, μαρτυρούν ξεκάθαρα αυτά που εδώ και χρόνια λέμε. Πρόκειται για συμπεριφορές απολύτως καταδικαστέες, για τις οποίες η Δημοτική Αρχή δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» θα συνεχίσει συντεταγμένα να δίνει όλες της τις δυνάμεις ενάντια σε επιλογές και πολιτικές που βάζουν ακόμα περισσότερα βάρη στην πλάτη των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον κοινό βηματισμό της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης του κ. Ντουντουλάκη, σε μια σειρά ζητημάτων, από το συγκεκριμένο, το οποίο μόνο φέτος, δηλαδή λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές καταψήφισε, μέχρι την πλήρη ταύτισή τους σε ένα Δήμο – επιχείρηση, μεταφέροντας και άλλα βάρη στους κατοίκους του. Η πρόσφατη αντιπαράθεση των δύο παρατάξεων είναι μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Και οι δύο αποδεικνύουν, για άλλη μία φορά, ότι είναι μακριά από τις ανάγκες των παραγωγών της περιοχής μας.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες καθώς και τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους του Δήμου μας να αντιταχτούν και να αγωνιστούν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τις επιλογές, που ακολουθούνται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα